FOTO: null

Direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić razgovarao je o preventivama i sprečavanju pokušaja prevara u sistemu PIO sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture, te univeziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Sastanak je održan na inicijativu Fonda PIO u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, a osnovna tema sastanka je bila kako preventivno djelovati i spriječiti pojave prevare od neodgovornih studenata, pojedinaca, onih koji na različite načine pokušavaju da nastave sa ostvarivanjem prava na porodičnu penziju i kada to nije u skladu sa zakonskim propisima.

U bazama podataka Fonda evidentirano je 4.264 korisnika prava na porodičnu penziju koji imaju status studenta, a koji su u skladu sa zakonom obavezni najkasnije do kraja oktobra da dostave uvjerenje o statusu studenta na redovnom školovanju.

Ovo uvjerenje redovnim studentima izdaje fakultet kako bi narednu akademsku godinu mogli nesmetano nastaviti i koristiti pravo na porodičnu penziju.

U Fondu ističu da su, nažalost, svakodnevno svjedoci da se od neodgovornih pojedinaca vrši zloupotreba, te da se u Fond pokušavaju predati i lažirana uvjerenja o statusu redovnog studenta ili, pak, da student okonča studije a ne prijavi tu činjenicu i tako nastavi koristiti pravo na porodičnu penziju, što je u suprotnosti sa zakonom.

Na sastanku je dogovoreno da se sa ova dva javna univerziteta, ali i sa svim ostalim u Republici Srpskoj i zemljama okruženja, uvede sistemska razmjena podataka za izdata uvjerenja o statusu redovnog studenta i uvjerenja o sticanju zvanja, odnosno okončanju studija.

Nakon izvršene razmjene podataka i analize uvjernja potpuno će biti jasno da li je i koliko bilo pokušaja lažiranja potrebne dokumentacije, što je do sada bilo u više desetina slučajeva, navode u Fondu PIO Srpske.

Shodno rezultatima i dobijenim saznanjima, Fond će prema onima koji postupaju nepropisno po ovom pitanju preduzeti odgovarajuće pravne radnje u smislu obustavljanja isplate penzija, podnošenja prekršajnih i krivičnih prijava nadležnihm organima i pokretanja postupka za povrat preplaćenih sredstava.

Ovakav sistematski pristup preventivnog djelovanja u sprečavanju prevarnih pojava doprinijeće određenim uštedama, kvalitetnijem pružanju usluga, većoj kontroli poslovnih procesa kao i boljoj saradnji Fonda i univerziteta.

Na ovom sastanku direktor Fonda je univerzitetima dao prijedlog za potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, kojima bi studentima, prvenstveno, pravnog, ekonomskog i elektrotehničkog fakulteta-smjer informatika, bilo omogućeno obavljanje sudentske prakse u svim organizacionim dijelovima Fonda.

To podrazumijeva da bi studenti u toku raspusta studentsku praksu mogli obavljati u mjestu stanovanja, odnosno u jednoj od 53 poslovnice širom Republike Srpske.

Na ovakav način, studenti će moći na daleko lakši način odraditi studentsku praksu, steći nova znanja i iskustva, a uz to, u znatnoj mjeri, štedjeti i finansijska sredstva, imajući u vidu činjenicu da će praksu odrađivati u mjestu stanovanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )