FOTO: InfoBijeljina.com

Minimalna mjesečna obaveza poljoprivrednika po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je 82,42 KM, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da u Republici Srpskoj na dan 21. januar ima 1.549 aktivnih osiguranika koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost.

Objavom zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosječnoj bruto plati za 2020. godinu u iznosu od 1.485 KM, stečeni su uslovi za utvrđivanje najniže osnovice za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, osiguranikom u obaveznom osiguranju smatra se lice koje obavlja poljoprivrednu djelatnost i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva, osiguranik poljoprivrednik, pod uslovom da na dan prijave za osiguranje nije stariji od 50 godina, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i da nije obavezno osigurano po drugom osnovu.

Osnovicu za obračun doprinosa za poljoprivrednike predstavlja 30 odsto prosječne bruto plate u Republici za prethodnu godinu, koja, prema podatku Republičkog zavoda za statistiku, iznosi 445,50 KM, što pomnoženo sa stopom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje daje 82,42 KM.

Za osiguranike u dobrovoljnom osiguranju najnižu osnovicu za uplatu doprinosa, prema Zakonu o doprinosima, predstavlja 60 odsto od prosječne bruto plate u prethodnoj godini, koja iznosi 891 KM, što pomonoženo sa stopom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje daje 164,84 KM, navedeno je u saopštenju.

Iz Fonda PIO navode da to predstavlja minimalnu mjesečnu obavezu osiguranika u dobrovoljnom osiguranju, kojih kao aktivnih osiguranika na dan 21. januar u Republici Srpskoj ima 1.040.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )