FOTO: InfoBijeljina.com

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine zabilježio je rekordan prihod po osnovu doprinosa u iznosu od 318,45 miliona KM, što je za 29,27 miliona KM ili 10,34 odsto više u odnosu na isti period lani.

Ostvareni prihod po osnovu doprinosa veći je za 24,32 miliona KM ili 8,35 odsto i odnosu na plan u prva četiri mjeseca ove godine, saopšteno je iz Fonda PIO.
 
- Ovako dobar prihod po osnovu doprinosa rezultat je, prije svega, seta ekonomsko-finansijskih mjera Vlade Republike Srpske namijenjenih ublažavanju posljedica i podršci privredi i preduzetnicima u borbi protiv pandemije virusa korona, a što je omogućilo Vladi Srpske da krajem aprila donese odluku o isplati jednokratne novčane naknade povodom vaskršnjih praznika za svih 270.000 korisnika prava - navedeno je u saopštenju.
 
Iz Fonda su ukazali da redovno godišnje usklađivanje i vanredno povećanje penzija po zbirnoj stopi od tri odsto od 1. januara, uz konstantan rast broja korisnika prava, zahtijevaju i rast prihoda kako bi neophodna sredstva bila obezbijeđena iz realnih izvora finansiranja, odnosno doprinosa.
 
- Za sada je rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu potpuno zadovoljavajući, kao i u odnosu na plan za prva četiri mjeseca ove godine, tako da je i jednokratna novčana naknada za više od 270.000 korisnika prava u potpunosti obezbijeđena upravo iz rasta izvornih prihoda - navedeno je u saopštenju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )