FOTO: null

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (FZO) apotekama u Srpskoj duguje 5,8 miliona maraka za lijekove koji su osiguranici ove godine podigli na recept, što je za 1,9 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu.

Najveći krivac za to što su dugovanja prema apotekama porasla jesu neredovno uplaćivani doprinosi, što je direktno smanjilo i prihode Fonda.

"Ove sedmice ćemo uplatiti pet miliona maraka apotekama, tako da ćemo smanjiti dugove", istakli su u Fondu.

A za lijekove na recept u prvih deset mjeseci ove godine Fond zdravstva je potrošio oko 53,2 miliona maraka, dok su u istom periodu prošle godine ti troškovi bili 48,1 milion maraka.

Ipak, Fond je u ovoj godini u dva navrata uspio da proširi listu lijekova na recept, tako da je osiguranicima sada dostupno tridesetak lijekova koje su ranije morali plaćati u punim cijenama.

"Uprkos širenju liste lijekova, troškove za tu stavku držimo na planiranom nivou, prvenstveno što smo u prethodnom periodu uspjeli i da snizimo cijene pojedinih lijekova", naglasili su u Fondu.

Prvi put lista lijekova na recept je proširena 15. marta ove godine, i od tog perioda svi osiguranici mogu na recept dobiti 12 novih komercijalnih lijekova, a za neke od njih participacija je niža čak i za 32 marke.

Na listu A uvršćeni su lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća "indakaterol", za kožne bolesti "alklometazon" i hormonski kontraceptivi "levonorgestrel-etinilestradiol" i "ulipristal".

Za ove lijekove, kako su naglasili u Fondu, osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, ukoliko se opredijele za lijek sa referentnom cijenom, plaćaju samo participaciju u iznosu od 10 odsto, dok osiguranici koji su oslobođeni participacije za njih ne plaćaju ništa.

Takođe, dva generička lijeka koja koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti "kvinapril" i opstruktivnih plućnih oboljenja "tiotropijum" umjesto na listi B od marta su na listi A.

Drugi put lista lijekova na recept proširena je u avgustu ove godine, pa svi osiguranici za vrijeme bolničkog liječenja imaju devet novih lijekova, koji su uvršteni na Osnovnu bolničku listu. Riječ je o lijekovima za bolesti srca, respiratornih oboljenja, hormone hipofize, te antikoagulansi, antibakterijski lijekovi, psihoanaleptici i antiprotozoici.


Lijekovi na recept

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske apotekama plaća lijekove koji se nalaze na listi lijekova FZO, a koje osiguranici podižu na recept.

- Trenutno se na listi lijekova koji se izdaju na recept nalazi oko 1.500 lijekova komercijalnih naziva - kažu u Fondu.


Neizmirene obaveze Fonda prema apotekama

- 5,8 miliona maraka 31. oktobar 2015. godine

- 3,9 miliona maraka 31. oktobar 2014. godine


Troškovi Fonda za lijekove na recept

- 53,2 miliona maraka za deset mjeseci ove godine

- 48,1 milion maraka za deset mjeseci prošle godine

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )