FOTO: InfoBijeljina

Prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu 2021. je stranih investicija u BiH bilo 766,2 miliona KM (s procijenjenim zadržanim zaradama), što predstavlja povećanje od oko 66 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) kažu da su prognoze neizvjesne, ali očekuju povećanje priliva.

"S obzirom da smo po prirodi posla kojim se bavimo, optimisti, nadamo se da će se trend rasta stranih ulaganja zadržati, te da ćemo zabilježiti povećanje priliva u odnosu na godinu ranije. Vrlo je teško prognozirati dinamiku ulaganja s obzirom na izazove pandemije virusa korona čiji se kraj još uvijek ne nazire", ističu iz FIPA za portal InfoBijeljina.

Prema podacima FIPA, najznačajniji strani investitor u BiH je Austrija, potom Hrvatska, Srbija, Slovenija, Njemačka, i tako dalje.

Inače, kako su nedavno pisali mediji, posmatrano po djelatnostima, najviše stranih investicija u ovoj godini u BiH realizovano je u oblasti finansijske uslužne djelatnosti.

"Značajna povećanja stranih investicija registrovana su, između ostalog, i u trgovini na veliko", naveli su u FIPA.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )