FOTO: null

U organizaciji Katedre za Sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je na Palama otvoren "Kutak kineske kulture", kao svojevrsni uvod u osnivanje Konfučijevog instituta na Filozofskom fakultetu na Palama.

Dekan ovog fakulteta Draga Mastilović istakao je značaj međunarodne saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i fakulteta u njegovom sastavu sa drugim državama, a posebno sa NR Kinom i njenim institucijama. 

"Posebno smo ponosni na našu Katedru za sinologiju, jedinu u BiH koja izučava kineski jezik i kulturu, a vjerujemo da ćemo uskoro na Filozofskom fakultetu na Palama osnovati i Konfučijev institut", naglasio je Mastilović. 

On je zahvalio ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i inostranih poslova BiH Mirku Šaroviću i Igoru Crnatku koji su sa nivoa ovih institucija dali preporuke za osnivanje pomenutog instituta. 

Šef Katedre za sinologiju Bojan Pavlović naglasila je da Kutak sadrži artefakte koji će studentima Filozofskog fakulteta približiti kinesku kulturu, posebno iz sfere likovne umjetnosti. 

Profesor i lektor kineskog jezika Je Jo Si ocijenio je veoma uspješnim rad Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu Pale i naglasio da je od prišle godine osnovan i master studij za kineski jezik. 

Politički savjetnik u Ambasadi Kine u BiH Li Ju Đien izrazila je zadovoljstvo ne samo današnjom svečanošću, nego i ukupnom saradnjom Univerziteta i Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu sa kineskom Ambasadom u Sarajevu. 

Ona je potvrdila da će Ambasada Kine i ubuduće tijesno i svestrano sarađivati sa naučno-obrazovnim i kulturnim institucijama Republike Srpske. 

Goste ove manifestacije pozdravila je i prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović i zahvalila Ambasadi Kine na saradnji i podršci Univerzitetu. 

Manifestaciji je prisustvovao i šef katedre za Sinologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu Radosav Pušić, koji je kolegama sa Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Pale čestitao na otvaranju "Kutka kineske kulture" i poželio im da što prije pristupe i otvaranju Konfučijevog instituta. 

"Na taj način, saradnju Srbije, Republike Srpske i Kine učinićemo još plodnijom i kvalitetnijom, na opšte zadovoljstvo mladih iz ovih država, koji iskreno vole i njeguju kulturu svojih naroda", rekao je Pušić. 

On je nakon ceremonije održao predavanje o kineskoj kulturi. 

Svečani čin otvaranja Kutka u holu Filozofskog fakulteta uljepšali su članovi hora Filozofskog fakulteta izvođenjem pjesama iz Kine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )