FOTO: pixabay

Mišljenje filmskih kritičara možda daje objektivni osvrt na jedan film, ali nerijetko se događa da njihova ocjena ne reflektuje ono što šira masa ljudi želi. Brojni filmovi tako su omiljeni publici, a kritičari su ih negativno ocijenili zbog nespretnog dijaloga, kliše priče, loše glume, nezanimljive radnje...

Ipak, mnogi filmoljupci u njima uživaju, a tome svjedoče i ocjene publike na popularnim stranicama poput IMDB, Metacritic ili Rotten Tomatoes koje se kose sa mišljenjem struke - u nastavku pogledajte koji su najlošiji filmovi po mišljenju kritike koji su ujedno apsolutni hit među gledaocima. Ta su ostvarenja samo dokaz da su filmska kritika i ukus publike često dva različita svijeta.
 
"Odred otpisanih"
 
"Harley Quinn" možda je jedna od najpopularnijih maski za Noć vještica, ali film "Odred otpisanih", koji ju je iznova proslavio, daleko je od hita među kritičarima. Složili su se da je prepun lošeg narativa, neuspjelog humora i zbunjujućih likova koji nisu dovoljno produbljeni. Ono što film spasava, kako tvrde kritičari na portalu Rotten Tomatoes, su talentovani glumci: Vil Smit, Džared Leto, Margo Robi... Uprkos mišljenju kritike, film koji prati grupu superzlikovaca odmah je postao popularan. Publika mu je na Rotten Tomatoes portalu dala ocjenu od 60 odsto, dok su ga kritičari sravnali s 27 odsto.
 
"Drugarčina"
 
Rimejkovi filmova često se ispostave kao loša ideja. "The Upside" s odličnim Brajanom Krenstonom i Kevinom Hartom zapravo je rimejk francuskog hita "Nedodirljivi". Kritičarska krema zaključila je da je njihova izvedba paraplegičara i Afroamerikanca koji jedva spaja kraj s krajem jednostavno osrednja. Ne čudi zato slabih 41 odsto koji su kritičari dali ovom filmu na Rotten Tomatoesu. Međutim, publika je rekla svoje pa su tako prosječni gledaoci ocijenili film s visokih 82 odsto i zaključili kako je hemija ovog netipičnog glumačkog para s platna izuzetna.
 
"U žaru osvete"
 
Iako je dvostruki oskarovac, filmski kritičari smatraju da je Denzel Vošington podbacio u filmu "U žaru osvete". Triler prati priču bivšeg marinca Krisija koji dobije novu šansu kad ga bogata porodica zaposli da štiti devetogodišnju djevojčicu Pitu, koju glumi Dakota Fening. U trenutku kad Pitu otmu, ona i Krisi već imaju bliski odnos, zbog čega počinje napeta i često krvava drama. Kritičarima to nije bilo dovoljno. Triler su prozvali tupim i napornim. Iako su mu dali ocjenu od samo 39 odsto, publika je Vošingtona i Feningovu ocijenila s visokih 89 odsto pozitivnih glasova i dala do znanja da je ovo mnogima omiljeni triler.
 
"Tajni život Voltera Mitija"
 
Ben Stiler 2013. godine režirao je film u kojem je glumio Voltera Mitija, jednostavnog čovjeka ispod prosjeka kojem je glavna odlika njegovo sanjarenje koje ga odvede na svakojake avanture. U tim fantazijama doživljava ljubav, ali i akciju, odnosno sve suprotno od onoga što njegov život zaista jeste. Ocjena kritičara bila je tek 55 odsto pozitivna. Uprkos takvim recenzijama i mišljenju profesionalaca da je Ben Stiler potpuno promašio poentu, film je bio jedan od najpopularnijih te godine kad je izašao, a publika mu je dala ocjenu od 70 odsto.
 
"Venom"
 
Tom Hardi je Edi Bruk, novinar koji zbog neobičnih okolnosti razvija svoj alter ego - nasilnog Venoma. Za kritičare je on možda i najbolji dio filma kojeg su ocijenili s tek 29 odsto pozitivnih glasova.  Američki autori zaključili su da je film daleko bolja zamisao nego što je izvedba. Zamjerili su "Venomu" lošu montažu, nerazumljiv tok događanja i prozvali ga promašajem. Srećom, akcioni SF film je samo još jedan dokaz da mišljenje kritičara ne definiše kako će film prihvatiti publika. Hardi je svojom izvedbom filmu pripisao čak 80 odsto glasova na Rotten Tomatoesu.
 
"Gospodin i gospođa Smit"
 
Jasno je zašto je filmsko ostvarenje "Gospodin i gospođa Smit" postalo megapopularno među publikom. Bred Pit i Anđelina Džoli samim su svojim odnosom prodali gospodina i gospođu Smit u najpopularniji film 2005. godine. Filmski poklonici su akcioni triler o supružnicima koji tajno rade jedno protiv drugog ocijenili s 8,5 od 10 na Metacriticu. Ipak, stručnjaci su filmu dali ocjenu od tek 55 odsto pozitivnih glasova, a u recenzijama kritičara najčešće se pronašlo kako triler nije ništa drugo nego prosječan action-flick.
 
"Posljednja želja"
 
Čista kritičarska jedinica otišla je filmu "Death Wish". Rimejk filmskog ostvarenja iz 1974. godine s Brusom Vilisom u glavnoj ulozi na Rotten Tomatoes platformi ima 18 odsto podrške od strane kritičara. Vilis glumi doktora čiju porodicu napadnu u vlastitom domu. Očajan, preuzima pravdu u svoje ruke i počinje sam kažnjavati kriminalce iz osvete. Iako je kritičarima ovaj kliše teško pao, publika je poludjela za filmom. Njihovih 72 odsto glasova za film pokazuju da klasičan triler s mnogo akcije još ima svoju publiku.
 
"Skrivena ljepota"
 
Vil Smit zbog životne tragedije mora potpuno promijeniti pogled na svijet oko sebe. Na tom putu počinje pisati pisma Ljubavi, Vremenu i Smrti. Emotivna priča učinila je film "Skrivena ljepota" najiščekivanijim 2016. godine, ali onda - potpuni krah kritičarskih ocjena. Ocjena 23 od 100 na IMDB-u, 14 odsto na Rotten Tomatoesu i niz negativnih komentara na račun same poente filma. Paradoksalno, upravo je životna poruka ono što je brojne gledaoce nagnalo da obožavaju "Skrivenu ljepotu", a većina se slaže da je Smitova gluma izuzetna.
 
"Peppermint"
 
Ako ste pomislili da ne može niže, "Peppermint" koji izuzetno podsjeća na "Death Wish" ima ocjenu od samo 12 odsto. Iako je Dženifer Garner dobila pohvale za svoju izvedbu, priča o ženi koja se budi iz kome nakon što su joj kćerka i suprug ubijeni nije izazvala pozitivnu reakciju kritičara. Reditelju Pjeru Morelu ukazali su na kliše i manjak originalnost, ali i na zastarjelu ideju cijelog filma. Baš kao i u slučaju filma "Death Wish", ta zastarjela formula i dalje funkcioniše. "Peppermint" je zaradio čak 72 odsto podrške od publike i tako dokazao da šira masa ipak cijeni dobru akciju i jednostavnu fabulu koja nas drži prikovanima uz ekran.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )