FOTO: Glas Srpske

Republika Srpska će i ove godine, tačno na Vidovdan, obilježiti novu godišnjicu proboja koridora života u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a već iduće sedmice bi trebalo da budu snimljene i prve filmske scene o toj slavnoj bici iz ljeta 1992. godine.

Najavljeni film o jednoj od najvažnijih i najbriljantnijih bitaka Vojske Srpske predstavlja zajednički projekat vlada Republike Srpske i Srbije, a u filmu će svjedočiti pripadnici jedinica koje su učestvovale u proboju koridora.

Kako bi taj podvig bio trajno sačuvan od zaborava, donesena je odluka da bude snimljen dokumentarno-igrani film, a direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić juče je za “Glas Srpske” potvrdio da sve ide prema planu te da pandemija virusa korona nije poremetila planove.

- Intervjui sa direktnim učesnicima proboja koridora, sa njih više od 100, obavljeni su krajem prošle godine, tako da je vrijeme kada je sve bilo stalo zbog virusa iskorišćeno da se uradi selekcija izjava. U zavisnosti od vremenskih uslova, sljedeće sedmice počinje dramatizacija, odnosno rekonstrukcija događaja po scenama koje će biti prikazane u filmu. Plan je da film bude gotov do kraja godine - istakao je Kojić.

Mora se, dodao je, obratiti pažnja na vremenske uslove kako bi sve bilo što približnije onima kada se bitka i odigravala u ljeto 1992. godine na rejonu Posavine. Kojić je naglasio da o proboju koridora ne treba da pričamo samo u vrijeme godišnjice, već svakodnevno jer epilog akcije nema cijenu.

- U kontinuitetu moramo da gajimo kulturu sjećanja - rekao je Kojić.

 “Koridor” je kodni naziv za operaciju Vojske Republike Srpske čiji je cilj bio uspostavljanje kopnene veze zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine sa istočnim dijelom Srpske i sa Srbijom. Okidač za donošenje odluke o probijanju koridora bila je smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika, jer je na snazi bila vazdušna blokada koju je uveo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske RS general Momir Talić je tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu taktičke grupe jedan Novici Simiću izdao naređenje: “Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da djeca umiru!” Tom naredbom, koja je ostala zapisana, pokrenuta je operacija koja je trajala od 14. do 28. juna 1992. godine.

Ratni hirurg

Milorad Kojić je istakao da postoji i inicijativa da bude snimljen film o čuvenom srpskom hirurgu Miodragu Laziću iz Niša, koji je tokom devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj, a koji je nedavno preminuo od posljedica virusa korona.

- Ideja je da bude urađen igrani film. Pregovori su u toku i mislim da će snimanje početi iduće godine - rekao je Kojić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )