FOTO: null

Na evidenciji Filijale Zavoda za zapošljavanje RS u Bijeljini, koja pokriva deset opština sjeveroistočne RS, na dan 31. decembra 2016. godine ukupno je bilo prijavljeno 26.894 nezaposlene osobe, dok je na evidenciji bijeljinskog biroa bilo 11.911 nezaposl

„Ukoliko ove podatke uporedimo sa decembrom 2015. godine, uočljivo je da je smanjen broj onih koji su se nalazili na evidenciji, jer je na području Filijale bilo 28.826 nezaposlenih lica, dok je na evidenciji bijeljinskog biroa bilo 13.165 nezaposlenih lica“, kaže Slavica Lukić za portal InfoBijeljina, ističući da je značajan broj novih radnika i pripravnika dobilo posao posredstvom projekata koji su realizovani uz pomoć Zavoda za zapošljavanje RS.

U Bijeljini na birou posao čeka 1.131 nezaposlena osoba sa visokom stručnom spremom (240 ECTS bodova ) i 240 njih sa 180 ECTS bodova. Sa masterom (300 ECRS bodova) posao čeka 104 nezaposlene osobe, kao i osam magistara sa starim programom obrazovanja i jedan doktor nauka.

Slavica Lukić kaže da je većina profesija i zanimanja zastupljena na evidenciji bijeljinske filijale. Među njima, na posao čeka i 23 ljekara.

„Ipak, ima i deficitarnih zanimanja i profesija, kao što su inženjeri geodezije, profesori informatike, matematike, hemije, fizike, njemačkog i ruskog jezika. U okviru naših projekata imali smo povećan broj primjera samozapošljavanja i registrovanje vlastitog biznisa. Nezaposleni su shvatili da je izlaz u samozapošljavanju, jer privreda nema dovoljno radnih mjesta. I diplomirani ekonomisti mogu registrovati računovodstvene firme, pravnici mogu registrovati agencije za pružanje intelektualnih usluga“, kaže Lukićka.

Ona ističe da su privredi neophodni zanati različitih profila, te da bi obrazovanje trebalo uskladiti sa najnovijim potrebama tržišta rada. To kod nas još uvijek nije slučaj i mladi se obrazuju za čekanje na birou, umjesto da se obrazuju za potrebe privrede. Mnogi rješenje vide i u odlasku u inostranstvo.

Na evidenciji bijeljinskog biroa ima veći broj nezaposlenih koji na posao čekaju više od 20 godina, jer su se na biro javili tokom 1996. ili 1998. godine i do danas nisu dobili bilo kakvu šansu za zaposlenje.

E.I.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )