FOTO: null

Pojedinačni iznosi subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje, koji se dodjeljuju iz budžeta grada u ovoj godini, trebalo bi da budu fiksni po stručnim spremama, a ne, kao do sada, da zavise od visine prosječno isplaćene bruto plate u RS u prethodnoj

Ove promjene donose izmjene i dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija, koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada 3. marta.

Tako će poslodavac koji je zaposlio radnika u trajanju od najmanje 24 mjeseca od dana dobijanja subvencije, za polukvalifikovanog, odnosno nekvalifikovanog radnika dobiti 3.000 KM, za kvalifikovanog 4.000 KM, za kvalifikovanog pripravnika 4.500 KM, radnika srednje stručne spreme 5.000 KM a za pripravnika sa istom spremom 5.500 KM. Za radnika sa visokom školskom spremom taj iznos će biti 6.000 KM, a za pripravnika sa ovom spremom 6.500 KM. Za radnika sa visokom stručnom spremom pravilnik predviđa subvencije od 7.000 KM, a za pripravnika sa ovom spremom 7.500 KM.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović je "Glasu Srpske" rekao da su promjene bile neophodne, jer su se dešavale velike razlike u isplatama subvencija, na primjer kod nekvalifikovanih radnika i pripravnika VSS.

- Prema važećem pravilniku, propisano je da se visina subvencije utvrđuje obračunavanjem u procentima prosječno isplaćene bruto plate u RS za prethodnu godinu, a visina procenta se razlikuje zavisno od stručne spreme kod zapošljavanja novih radnika, pa do vrste djelatnosti kod samozapošljavanja - kazao je Komljenović.

Dodao je da će, ako odbornici prihvate ove izmjene pojedinačni iznosi biti limitirani, te smatra da će oni biti dovoljni.

- Na taj način ćemo moći podržati veći broj privrednika, kada je u pitanju zapošljavanje i samozapošljavanje - kazao je Komljenović.

Istakao je da će, kao i lani, prednost imati članovi porodica poginulih boraca, ratni vojni invalidi, te višečlane porodice.

Odbornik "Ujedinjene Srpske" Milenko Jaćimović sumnja da će ove promjene postići željeni efekt, a to je da se raspoloživi novac raspodijeli na što više korisnika.

- Za pojedina zanimanja na tržištu rada je teže naći zaposlenje i na njih treba obratiti posebnu pažnju. Težićemo da kroz dalja komisijska odobravanja raspoloživog novca iz budžeta ovaj proces bude pravedniji - kazao je Jaćimović.


Poziv

Na prošlogodišnji javni poziv za dodjelu ovih subvencija pristigla su 203 zahtjeva. Uslove je ostvarilo 100 aplikanata, 55 poslodavaca i 45 fizičkih lica. Odlukom o dodjeli subvencija odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 845.508 KM i to za novo zapošljavanje 589.327 KM, a za samozapošljavanje 256.181 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )