FOTO: glassrpske

Fudbal se mnogo promijenio u proteklim godinama, a svjetska fudbalska organizacija FIFA namjerava napraviti još jednu veliku promjenu kojom želi smanjiti mogućnost ljudske greške kada je riječ o ofsajdu.

 
Šef FIFE za globalni razvoj nogometa, Arsen Venger, želi da odluka o ofsajdu bude u potpunosti automatizirana, čime će se izbaciti odluka pomoćnog sudije.
 
"Postoje mnoge mogućnosti, zasad ne smijem govoriti o njima, ali će to biti velika evolucija u suđenju. Sve se detaljno proučava, a tehnologija čak može procijeniti da li je riječ o ofsajdu ili ne iako se radi o pet ili šest centimetara", rekao je Venger. 
Trenutne odluke i pravila o ofsajdu redovno uzrokuju kontroverze u nogometu, a najnoviji slučaj je pogodak Francuza Kiliana Mbapea protiv Španije u finalu Lige nacija.
 
Čak ni VAR nije mogao riješiti problem, a Premijer liga sada testira različite debljine linija koje se povlače u namjeri da okonča kontroverze i debate.
 
Cilj FIFE je da ima efikasan alat do 2022. godine, koji će omogućiti u potpunosti automatizovane odluke o ofsajdu. Nakon toga će uslijediti testiranja i odobravanje tehnologije 2022. godine, što znači da bi se mogla koristiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.
 
Promjene se obično odobravaju u martu za narednu godinu pa ne bi bilo iznenađenje ni da se tehnologija počne koristiti 2023. godine.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )