FOTO: null

Stanovnici FBiH već osam godina plaćaju taksu za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog gasa tokom rata, a niko ne zna ili ne želi da kaže koliko je novca do sada prikupljeno za tu namjenu.

Ratni dug BiH prema Ruskoj Federaciji za gas iznosi 105 miliona dolara, a nastao je uglavnom u FBiH. Tačan iznos i raspodjelu trebalo je da ugovorom definišu Ministarstvo finansija BiH i vlade FBiH i RS, ali to nikada nije učinjeno. Komisija Savjeta ministara BiH procijenila je da je dug FBiH 53,89 miliona, a RS 50,91 milion dolara, dok u Srpskoj smatraju da su te cifre pogrešne.

Pet institucija u FBiH nadležnih za ovaj slučaj nisu odgovorili na pitanje koliko je novca prikupljeno ni poslije isteka zakonskog roka od 15 dana. Za odgovore smo ostali uskraćeni iz Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, "Energoinvesta", "BH-Gasa" i "Sarajevogasa".

Osim iznosa duga, nejasno je i zašto je plaćanje takse u FBiH produženo, jer je prvobitna odluka bila da će to trajati najduže dvije godine.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da je Srpska pokrenula niz aktivnosti na rješavanju pitanja tog duga.

- Pokušaji dogovora između vlada FBiH i RS bili su 2002, 2006. i 2013. godine, ali on nije postignut. Na osnovu analiza i dostupne dokumentacije definisan je prijedlog Srpske da ratni dug za gas bude raspodijeljen u omjeru 28,37 odsto za Srpsku i 71,63 odsto za FBiH - naveli su u tom ministarstvu i dodali da je RS kao i do sada otvorena za saradnju u vezi sa rješavanjem pitanja tog duga.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )