FOTO: null

Ova gljivična infekcija prisutna je u svetu od 2009. godine, a sada su zabeleženi i prvi smrtni slučajevi.

Ova gljivica zvana Candida auris uzrokuje infekciju kakvu stručnjaci još nisu videli do sada kada su u pitanju bolesti ovog tipa, konstatovali su stručnjaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u. Dodatnu zabrinutost izaziva i činjenica da oboleli pacijenti ne reaguju na lekove koji bi trebali da otklone infekcije i bolesti izazvane gljivicama.

Candida auris izaziva slabljenje imuniteta, ozbiljne rane i infekciju krvi kod osoba koje su već hospitalizovane i bolesne, što znači da reaguju kao zaraza koja se prenosi sa prljavih ruku zdravstvenih radnika po bolnicama i kontaminiranih bolničkih instrumenata, piše National Geographic.

S obzirom na registrovane smrtne slučajeve, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u posalo je bolnicama širom zemlje upozorenje na ovu bakteriju koja reaguje potpuno drugačije od dosada viđenog, teško se otkriva i još teže leči.

Ono što stručnjake buni je što nijedan smrtni slučaj, kao i zaraženi pacijenti nisu povezani, nisu napuštali zemlju u skorije vreme, niti su se nalazili na istoj lokaciji, sem što su četiri osobe bile lečene u istoj zdravstvenoj ustanovi, a to otežava otkrivanje i utvrđivanje izvora i kliconoše.

Gljivice žive benigno u čovekovom organizmu, sve do određenog momenta kada se manifestuju. Sa ovom vrstom je slučaj potpuno drugačiji jer Candida auris ne leži u organizmu već je u organizam dospela preko najverovatnije bolničkog okruženja, instrumenata i ostalih površina drugih zdravstvenih ustanova.

Teško se leči jer su lekovi protiv gljivičnih oboljnja inače u količinskom manjku i trenutno postoje tri klase antigljivičnih lekova. Međutim, nijedan pacijent zaražen ovom bakterijom nije pozitivno odregovao ni na jednu klasu ovih lekova, a dodatna zabrinutost je i što su pacijenti zaraženi Candidom auris već hospitalizovani i primaju velike doze lekova za lečenje što dodatno slabi imuni sistem koji predstavlja pogodno tle za razvoj gljivičnih bakterija.

Kao najbolju prevenciju za sad lekari i stručnjaci savetuju striktnu izolaciju zaraženih, temeljnu dezinfekciju bolnica, instrumenata i ruku zdravstvenih radnika, bar dok se ne nađe nosilac i lek.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )