FOTO: InfoBijeljina

Iako zaštitne mjere na uvoz svježeg i rashlađenog mesa iz EU nisu donesene, poljoprivredenici iz BiH jutros nisu krenuli u proteste, kako je to ranije najavili.

Oni, međutim, naglašavaju da nisu odustali od svog zahtjeva, ali da će najprije završiti sjetvu, te da se nadaju da će njihov nedavni sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom uroditi plodom.
 
Kako kažu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, od Dodika su dobili obećanje da će ministri iz reda srpskog naroda bojkotovati donošenje svih odluka, sve dok Savjet ministara BiH ne donese odluku o uvođenju pomenutih mjera.
 
Podsjetimo, zbog prekomjernog uvoza, domaći farmeri traže da se na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa uvede carina od 10 odsto, plus dodatna taksa od 1,5 KM po kilogramu uvezene svinjetine i 2,5 KM po kilogramu govedine. Na nekoliko sjednica Savjeta ministara BiH nije postignut konsenzus o ovom pitanja, pa su farmeri dali rok dali rok da do danas zaštitne mjere budu uvedene, ineče će blokirati sve granične prelaze ili zgradu ove institucije u Sarajevu.
 
– Međutim, proljećna sjetva se odužila, tako da su ljudi u poljima, zbog čega trenutno nismo u mogućnosti da okupimo veliki broj poljoprivrednika za proteste. Oni opravdano smatraju da je u ovom momentu bolje da uđu u sjetvu i iskoriste ove povoljne vremenske prilike. A da li će protesti biti danas ili za 10-15 dana, nije odlučujuće. Mi definitivno ne odustajemo od protesta, samo ih prolongiramo – kaže za Srpskainfo predsjednik pomenutog saveza Stojan Marinković.
 
Prema njegovim riječima, delagecija poljoprivrednih proizvođača iz Srpske danas će se u Sarajevu sastati sa predstavnicima poljoprivrednika iz FBiH, gdje će se dogovoriti o narednim koracima.
 
– Polažemo nade u obećanje gospodina Dodika da će, dok ne budu uvedene mjere zaštite domaće poljoprivrede, ministri iz reda srpskog naroda blokirati donošenja svih drugih odluka, izuzev onih koje se tiču zaštite zdravlja građana. Jer, jedino pomenute mjere zaštite mogu da održe poljoprivredu u rentabilnim okvirima – ističe Marinković i dodaje da farmeri iz FBiH imaju inicijativu da se ove mjere prošire i na zemlje CEFTA.
 
– Mi nismo pokrenuli takvu inicijativu, jer nas uvoz iz CEFTA  ne ugrožava, s obzirom na to da iz tih zemalja uvozimo tek jedan odsto proizvoda za koje tražimo uvođenje mjera. Međutim, ako je to vid podrške kolegama iz FBiH i, uopšte, domaćoj  poljoprivrednoj proizvodnji, mi smo za. Ta inicijatima mora doći iz Ministarstva poljoprivrede FBiH, a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac obećao je da će je odmah uputiti na razmatranje u Savjet ministara BiH – poručuje Marinković.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )