FOTO: null

Većina tableta protiv bolova u Republici Srpskoj, po zakonu, nisu mogle da se prodaju bez ljekarskog recepta, ali su farmaceuti to ipak radili jer im se gledalo kroz prste.

Međutim, u poslednje vrijeme utvrđeno je da se analgetici u Srpskoj masovno prodaju bez ljekarskih recepata. Iako im je povod bio izmjena Pravilnika o uslovima propisivanja i izdavanja lijeka (koji ne mijenja ništa u vezi sa načinom izdavanja recepata), inspektori su uputili dopis domovima zdravlja, Komori doktora medicine, Farmaceutskoj i Komori doktora stomatologije u kojem su naveli da će ubuduće kontrole izdavanja lijekova biti rigoroznije.

Zbog češćeg utvrđivanja nepravilnosti u propisivanju i izdavanju lijekova, Republička uprava za inspekcijske poslove je dopisom od 30. oktobra upozorila nadležne na propise koji regulišu pitanje propisivanja i izdavanja lijekova.

- U dopisu je naglašeno da doktori medicine i stomatologije lijekove koji imaju režim izdavanja na ljekarski recept moraju propisivati na obrascu recepta koji sadrži propisane podatke o pacijentu, lijeku, propisivaču i izdavaču lijeka. Takođe je naglašeno da magistri farmacije u apotekama lijek koji ima režim izdavanja na recept mogu izdati samo na osnovu ispravnog recepta, a ne na osnovu improvizovanog recepta ili na osnovu druge medicinske dokumentacije. Dakle, ne radi se o zakonskim novinama već o upozorenju na doslednu primjenu propisa koji su već dugo na snazi - kaže za “EuroBlic” portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić.

Rizične grupe lijekova

Kaže da se nakon ovog dopisa u javnosti pojavljuju informacije da inspekcija zahtjeva da se svi lijekovi moraju izdavati na recept, što nije tačno, jer se lijekovi u čijem uputstvu je navedeno da se izdaju bez ljekarskog recepta, kao i do sada, mogu izdavati bez recepta.

Zdravstvena inspekcija je i do sada u redovnim kontrolama apoteka provjeravala da li se poštuje režim izdavanja lijekova na recept, a pod posebnim nadzorom su bili antibiotici i lijekovi koji sadrže psihoaktivne supstance, kao najrizičnije grupe lijekova, čija nekontrolisana upotreba može dovesti do ozbiljnog oštećenja zdravlja.

- U narednom periodu inspekcijski nadzor će biti pooštren, uz primjenu kaznenih mjera, jer se praksa nezakonitog propisivanja i izdavanja lijekova mora u potpunosti iskorijeniti. I ovim putem pozivamo sve doktore medicine i stomatologije da lijekove propisuju na odgovarajućem obrascu i na propisan način, a magistre farmacije da lijekove koji su na režimu izdavanja na ljekarski recept izdaju samo na osnovu ispravnog recepta – dodaje Makivićeva.

Bez novih propisa

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštitu RS kažu da je nejasno zašto se u javanosti pojavila informacija da će se od 1. januara lijekovi protiv bolova izdavati u apotekama isključivo uz ljekarski recept.

- Povodom netačnih i polutačnih informacija koje su se pojavile u pojedinim medijima, a tiču se navodne promjene načina izdavanja lijekova na recept, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u tom pogledu nije donijelo nikakvu novu odluku niti bilo kakav novi propis – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Podjela

Oblast lijekova uređena je Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH iz 2008. Zakonskom odredbom lijekovi se dijele na: lijekove koji se izdaju samo uz ljekarski recept i čije je izdavanje dozvoljeno samo u apotekama; lijekove koji se izdaju bez recepta i za koje je izdavanje dozvoljeno samo u apotekama i lijekove koji se mogu koristiti samo u zdravstvenim ustanovama.

Drugim riječima, ako u uputstvu za upotrebu lijeka piše da se izdaje samo uz ljekarski recept, onda apotekar ne smije drugačije da izda odnosno proda lijek pacijentu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )