FOTO: null

Uzgoj koza na području Semberije postaje sve popularnija praksa jer prodaja kozjeg sira, mlijeka i mesa može donijeti dobru zaradu, što je jedan od razloga zbog kojeg je Andrija Lukić iz majevičkog sela Zabrđe počeo da uzgaja koze.

Andrija značajno obogati kućni budžet jer je velika potražnja za kozjim proizvodima, prodajom mlijeka i mesa.

Ovo je izuzetno isplativa stočarska grana, profitabilnija je od ovčarstva, tvrdi Andrija Lukić, prosvjetni radnik, koji je po odlasku u penziju prije 16 godina, prvo uzgajao ovce a onda ih zamijenio kozama. 

- Saznao sam da je kozje mlijeko zdravo i da može da pomogne ljudima, posebno djeci koja imaju bronhitis, kašalj. Nisam se pokajao. Ljudi dolaze, traže i mlijeko i mliječne proizvode, a prodaje se i meso. Nije teško ali se raditi mora. Kad se sabere sve uloženo, zarada je dobra - kaže Lukić.  

U svom stadu ima domaće koze, križance, alpske i sansku kozu koja je ove godine ojarila četvorke.

- Krenuo sam sa tri, a danas imam 30 koza. Jarići koštaju kao i jaganjci i zadovoljan sam cijenom –kaže Lukić. 

Hranu za stado proizvodi na vlastitom imanju bez upotrebe mineralnih đubriva i druge hemije, pa su troškovi ishrane svedeni na minimum.

- Moje koze jedu samo ono što proizvedem na svojoj njivi. A na mom pašnjaku jedu razne vrste trava pa do ostruge - kaže ovaj vrijedni penzioner. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )