FOTO: novi.ba

Aluminijska folija često se koristi u svakom domaćinstvu, naročito kad je u pitanju čuvanje svježine nekih namirnica.

No osim takve upotrebe postoje i mnogi drugi načini na koje u kući možete upotrijebiti aluminijsku foliju.
 
Za sjaj lonaca
Aluminijska folija može pomoći u čišćenju zagorenih i zamrljanih lonaca: baš poput spužve, ona će ukloniti nečistoću i vratiti vašem posuđu sjaj. Uzmite komad alu folije, oblikujte veliku lopticu i njome trljajte površinu lonca koju želite očistiti.
 
Uklanjanje masnoće iz rerne
Obična kuglica od aluminijske folije takođe može biti odlično rješenje. Poprskajte prljavu površinu smjesom sode bikarbone i limunovog soka, ostavite da se suši 5 minuta i zatim istrljajte alu folijom.
 
Čišćenje pegle
Površinu pegle možete očistiti alu folijom i kašikom soli. Folija će ukloniti crni sloj koji se formira na pegli. Na dasku za peglanje stavite aluminijsku foliju, prekrijte je kašikom soli te vrućom peglom prelazite preko nje. Ostavite da se ohladi, a zatim čistom krpom odstranite ostatke soli.
 
Oštrenje makaza
Ako vam se čini da vaše makaze više ne režu kao prije i da biste ih trebali naoštriti, problem možete riješiti alu folijom. Uzmite veliki komad aluminijske folije i presavinite ga više puta kako biste dobili debeli sloj. Zatim ga nekoliko puta zarežite makazama koje treba naoštriti.
 
Čišćenje rešetke za gril
Za uklanjanje masnih naslaga i tragova hrane s rešetke za gril, upotrijebite alu foliju i sodu bikarbonu. Navlažite malu količinu sode bikarbone vodom i tom smjesom natrljajte rešetku. Ostavite da djeluje oko 10 minuta te potom istrljajte velikim komadom aluminijske folije.
 
“Popravljanje” baterija
Često se događa da igračke i neki mali kućanski aparati prestanu raditi jer su baterije izgubile kontakt. Kad se to dogodi, riješite problem alu folijom. Savijte aluminijsku foliju koliko je potrebno da dobijete potrebnu debljinu te je stavite na mjesto gdje baterija i predmet dolaze u kontakt. Zatim uključite predmet da provjerite radi li.
 
Da čelične spužvice ne zarđaju
Zbog toga što zadržavaju vlagu, čelične spužvice lako nakupljaju rđu koja možete ostavljati mrlje na odjeći i drugim predmetima. Riješite problem tako da aluminijsku foliju upotrijebite kao podlogu za spužvu, piše Živim.hr.
 
 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )