FOTO: gastrokutak

Ove slatke rolnice mnogo će voljeti i odrasli i djeca.

Sastojci:
 
800 g oštrog brašna
1 svjež kvasac
4 dl jogurta 3,2% mm
2 kašičice šećera
1 kašika brašna
1 jaje
1 žumance
60 g margarina
4 kašike šećera
1 kašičica soli

Potrebni sastojci za fil:
 
450 g omekšalog eurokrema
150 g mljevenih oraha
Potrebni ostali sastojci su:
 
 60 g istopljenog margarina za premaz
prah šećer za posip gotovih rolni
malo ulja za dizanje tijesta

Priprema se vrši na slijedeći način:
 
Jogurt ugrijte, ne previše topao, ali ni hladan. Izgledati će kao da se usirio. Izmrvite u njega kvasac, dodajte dvije kašičice šećera i pospite jednom kašikom brašna. Ostavite da kvasac nadođe. Brašno sipajte u posudu, dodajte preostali šećer i so pa izmiješajte. Dodajte i jaje, žumance, istopljen puter i nadošao kvasac sa jogurtom. Sve umutite mikserom sa dodacima za tijesto, dok se ne odvaja od posude, pa još malo da bude glatko.
 
U drugu posudu sipajte ulje da prekrije dno. Spremljeno tijesto uvaljajte sa svih strana u ulje, prekrijte streč folijom i stavite na toplo mjesto da naraste na duplu veličinu. Kada naraste, izvadite ga na pobrašnjenu podlogu, oblikujte u pravougaonik i razvijte što više, da bude pravilno. Neka ne bude pretanko, otprilike 1/2 cm. Kad razvijete tijesto, neisječeno namažite od ivice do ivice eurokremom, pa pospite mljevenim orasima. Malo ih utisnite u eurokrem.
 
Namazano tijesto isjecite po dužini u 4 trake, poprijeko na 5 traka, da dobijete 20 pravougaonika. Tepsiju navlažite, stavite papir za pečenje i sa strane. Urolajte svaki pravougaonik po dužoj stranici kako biste dobili duže rolne, ne debele. Poslagane rolne premažite istopljenim margarinom. Ostavite da narastu na toplom. Stavite da se peku na 200 stepeni dok ne porumene, a onda ih pokrijte papirom za pečenje ili folijom, pa pecite još pet minuta. Izvadite i ostavite 15 minuta da se prohlade. Pospite ih šećerom u prahu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )