FOTO: null

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Fahrudin Radončić, lider SBB i delegat u Domu naroda BiH, će danas biti predat Tužilaštvu BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u operativnoj akciji „Lutka2“, na području Hadžića slobode lišili osobu inicijala F.R. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo ometanje rada pravosuđa i pretresli objekte na tri lokacije na području Sarajeva. Navedene aktivnosti realizirane se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade koja i dalje traje. Takođe, poduzimaju su i druge radnje dokazivanje (pretresi, saslušanja svjedoka i dr.).

Nakon kriminalističke obrade, osoba lišena slobode tokom dana biće, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, navodi se u saopštenju SIPA.

"U ovoj fazi istrage ne možemo iznositi druge informacije u javnos", stoji u saopštenju.

Radončića su juče u Hadžićima uhapsili pripadnici SIPA postupajući po nalogu Tužilaštva BiH.

"Navedeni osumnjičeni pod istragom je i osumnjičen je za krivično djelo ometanja rada pravosuđa (Član 241. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine)", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Predsjednik SBB-a se još uvijek nalazi u SIPA-i koja ima pravo da ga zadrži 24 sata, nakon čega će biti predat u Tužilaštvu BiH. Iz Tužilaštva su ranije izjavili da imaju dovoljno dokaza da potkrijepe svoje sumnje.

Radončić je uhapšen u okviru Akcije Lutka 2 zbog ometanja pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoke u slučaju procesa koji se na Kosovu provodi protiv Nasera Keljmendija.

Naime, u svojoj izjavi svjedok Azra Sarić, koja je bila u vezi sa ubijenim Ramizom Delalićem, kazala je da je na nju vršen pritisak da u svom svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u slučaju ubistva Ramiza Delalića ne spominje Fahrudina Radončića.

U okviru iste akcije uhapšeni su kadrovi SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman koji se nalaze u jednomjesečnom pritvoru.

Kako je za N1 potvrdila advokatica Vasvija Vidović, SIPA će danas nastaviti pretrese u ovom slučaju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )