FOTO: InfoBijeljina.com

Do okončanja stečaja u Fabrici šećera u Bijeljini ostala su još tri sudska postupka, a nakon što je zvorničko preduzeće “NSG Rent” uplatilo tri miliona maraka za imovinu nekadašnjeg semberskog giganta, novac je legao i na račune povjerilaca.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Šećerane” Nebojša Matić, naglasivši da će stečaj sigurno biti okončan u ovoj godini.
 
- Novac je podijeljen povjeriocima u skladu sa zakonom. Kompanija “Pavgord” je ranije otkupila potraživanja radnika, tako da je prema njima sve izmireno. Jedino je rezervisano još oko 800.000 maraka za povjerioce gdje su još u toku sudski postupci - rekao je Matić.
 
Naglasio je da je preostalo još samo da se zaključe ta tri sudska postupka i podijeli rezervisani novac, čime bi šestogodišnji stečaj bio okončan.
 
Prema saznanjima “Glasa”, zvorničko preduzeće “NSG Rent” je ušlo u krug “Šećerane”, gdje su radovi uveliko u toku.
 
Krug nekadašnje fabrike je očišćen, a na terenu je svakodnevno veliki broj mašina i oko dvadesetak radnika.
 
- Sređuju prostor ispred nekadašnje fabrike, čiste korov, mijenjaju ogradu i jedan po jedan objekat saniraju. Da li će se tamo ponovo pokrenuti proizvodnja šećera, nije poznato, ali prostora ima da se otvori pet ili šest fabrika - kazao je sagovornik “Glasa” koji nije želio da mu navodimo ime.
 
Imovina “Šećerane” prodavana je godinama po cijeni od deset miliona maraka.
 
Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće bile su zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske.
 
Poslije njih, u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji.
 
Za Fabriku šećera u stečaju bio je zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, a na listi zainteresovanih bila je i firma “Unimont” iz Loznice, kao i fočanska kompanija “Pavgord”.
 
Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine.
 
Imovina
 
Firma “NSG Rent” iz Zvornika je kupovinom imovine bivšeg semberskog giganta postala vlasnik 50 hektara zemlje.
 
Osim toga, u njihovom vlasništvu je i 15.000 kvadrata poslovnog prostora kompleksa nekadašnje Fabrike šećera.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )