FOTO: null

Nova studija zasnovana na DNK analizi ukazuje na to kako su izgledali Evropljani u ranom ledenom dobu, uključujući njihovu boju očiju i tena.

Istraživanje oslikava dramatične prizore masovnih migracija u rasponu od nekoliko hiljada godina. Tako je objavljen naučni rad pod nazivom "Genetička istorija ledenog doba Evrope", koju je objavio Nature Journal. 

Istraživači su koristili nove tehnike za analizu 51 uzorka degradiranih drevnih ostataka, čime su pokušali da rasvetle preko 40.000 godina praistorije. 

Studija pokazuje da su Evropljani iz perioda ledenog doba imali taman ten i smeđe oči. Ustanovljneo je da su se plave oči pojavile tek pre 14.000 godina, dok se svetliji ten na evropskom kontinentu proširio pre 7.000 godina, a sve je povezano sa migracijama stanovništva sa područja današnjeg Bliskog istoka. 

Još jedno otkriće naučnika je da su različite grupe Evropljana potekle od jednog osnivača populacije u periodu između 37.000 i 14.000 godina. 

Profesor David Rajh sa Harvarda, rekao je da je DNK neandertalaca bio blago toksičan u odnosu na savremenog čoveka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )