FOTO: pixabay

Kafa nam pomaže da se razbudimo ujutro, a osim toga, ovaj napitak ima i brojne zdravstvene prednosti. No, bez obzira na to što nam se čini da je najbolje popiti kafu čim se probudite, ipak postoji bolji trenutak za šoljicu ovog napitka kako biste mogli u potpunosti iskoristiti sve prednosti koje vam kafa nudi.

Naime, šoljicu kafe ne biste trebali popiti čim ustanete iz kreveta nego sat vremena nakon što se probudite. U tom trenutku proizvodnja kortizola u tijelu je na jednom od tri vrhunca u danu, pokazali su rezultati jedne kliničke studije.
 
Kortizol se inače smatra “hormonom stresa” jer se luči u većim količinama kada osjećamo naprezanje ili napetost kod okolnosti koje smatramo zahtjevnim.
 
No, kortizol se može smatrati i “hormonom budnosti” jer razlog zbog kojeg tijelo proizvodi više kortizola kada smo pod stresom jest da bi nas razbudio i da bismo bili na oprezu.
 
Konzumacija kofeina dok je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola uči tijelo da proizvodi manje kortizola, tvrde hronofarmakolozi koji proučavaju način na koji lijekovi, poput kofeina, djeluju na prirodne biološke ritmove našeg tijela.
 
Ne samo da to potkopava učinak kofeina, već smanjuje i sposobnost razbuđivanja koju kortizol ima. Uz to, to može pridonijeti razvoju tolerancije na kafu što znači da nam je potrebno sve više i više kafe da bismo postigli iste učinke.
 
Dakle, da biste u potpunosti iskoristili učinke koje kafa nudi, prvu šoljicu popijte sat vremena nakon što se probudite, savjetuje The Healthy.
 
Drugi vrhunac proizvodnje kortizola je oko 13 sati, a zatim oko 17 sati pa u nekom od tih trenutaka možete popiti sledeću šoljicu kafe.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )