FOTO: null

Umjesto dosadašnjih osam ubuduće će prosvetari u Srpskoj na plaćeno odsustvo moći maksimalno pet dana u godini.

Manje će im se plaćati prekovremeni rad ali će imati veće jubilarne nagrade i naknade u za rođenje djeteta. Šestomjesečni kolektivni pregovori ministra i prvog sindikalca obrazovanja, doveli su na isto bar što se tiče materijalnih davanja. Iako su se Dane Malešević i Dragan Gnjatić uspjeli naći na pola puta, još pola sata trajala je neizvjesnost jer zaposleni nisu mogli da pronađu nove ugovore.

U novom kolektivnom ugovoru precizirani su i uslovi pod kojima se radnik može proglasiti tehnološkim viškom. Sindikat je najviše zamjerki imao na naknade za prevoz jer će polovinu Vlada od sada direktno uplaćivati prevoznicima.

“Smanjene su naknade za noćni rad, onaj dodatak sa 35 na 30 odsto za rad u dane vikenda i praznika sa 50 na 40 odsto dok su recimo naknade za rođenje djeteta i za smrtni slučaj člana uže porodice i za jubilarnu nagradu 30 godina staža uvećane sa republičkog prosjeka sa nekih 830 maraka na 10 cijena rada, a to je 1000 maraka”, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja nauke i kulture.

“Sigurno da predstavnici sindikata sa nekim rješenjima koja smo danas parafirali ne mogu biti zadovoljni ali možda bi i mi iz ministarstva bili zadovoljniji da smo mogli napraviti veće uštede”, rekao je Dane Malešević, ministar prosvete i kulture u Vladi RS.

Kad već neće na mostu Vlada će platiti na ćupriji, pa od planiranih budžetskih ušteda koje je najavljivao Malešević za sada nema ništa. Ni one umanjene jubilarne nagrade i prevoze Vlada nije mogla isplaćivati redovno a neće moći ni ove uvećane, dok se finansijsko stanje u državi ne popravi, priznaje ministar prosvjete. Skoro 20 000 zaposlenih u prosveti i kulturi za plate i naknade dobijaće 30 miliona maraka mjesečno.

“Svjesni smo svi u kakvim uslovima radimo i da je nemoguće u ovakvim uslovima privređivanja  sve obaveze svoje ispunjavati baš u dan.Ima kašnjenja i u drugim plaćanjima ali to nije samo u ovom ministarstvu, to je u svim ministarstvima tako da dijelimo sudbinu svih zaposlenih”, dodaje Malešević.

Slično kao i prosvetari prošli su i zaposleni u upravi, pravosuđu i policiji. Jedino su oni za sada sa Vladom uspjeli potpisati posebne kolektivne ugovore. Šta će dobiti a šta izgubiti zaposleni u relanom sektoru zavisi od dogovora sndikata i udruženja poslodavaca kojeg još nema ni na vidiku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )