FOTO: freshpress.info

Ne razgovarajte na mobilni na mjestima gdje je slab signal, na primjer, u lift jer dok ga traži, mobilni jače zrači.

Takođe, umjesto da stalno zovete mobilnim, kad god je to moguće, radije šaljite poruke. A ako ste kod kuće, pozive obavljajte putem fiksnih telefonskih linija ili koristite handsfree.

Istraživanja pokazuju kako se čak oko 80 posto razgovora mobilnim telefonom odvija u objektima, poput zgrada, kuća, čak i automobila. No dok se radio talasi kreću na taj način, imaju određene fizičke prepreke, poput zidova i zato slabe.

U situaciji kad telefon ne može primiti dobar signal od bazne stanice, ili je van dometa, on pojačano emituje svoj signal, odnosno više zrači, kako biste vi mogli razgovarati. To je najčešće u betonskim ili čeličnim građevinama, ali i liftovima, podrumima i podzemnim garažama. Kako mobilni najviše zrači na mjestu slabog signala, preporučuje se izbjegavanje upotrebe u liftovima, podrumima i drugim prostorima gdje talasi, odnosno signal, teže prolazi, piše Večernji list.

Mobilni funkcionišu na sličnom principu kao i mikrotalasna i griju mozak. Na primjee, oni zrače dva do tri puta snažnije u liftu od rostfraja ili u automobilu nego na ulici, što može imati posljedica na zdravlje, ali kako je riječ o relativno novim tehnologijama, sve posljedice još nam nisu poznate.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )