FOTO: null

U toku je vreme slava, a da bi se na trpezi našlo sve što čini jedan slavski ručak, potrebno je mnogo novca, što zavisi i od broja gostiju i trpeze.

Međutim, sume su značajne i bez obzira na skromnost trpeze, potrebno je najmanje 5.000 dinara za porodično okupljanje, a ako se poziva desetak gostiju, uz svu skromnost treba oko 15.000.

Moglo bi se reći da je za slavski ručak, u proseku, potrebno oko polovina minimalne zarade, ali uprkos tome što su novčanici građana Srbije sve tanji, za taj porodični praznik retko kad se štedi i domaćini su spremni da one koji dođu ugoste sa što više različitih jela. 

Iako je savremenost odavno ušla na vrata onih koji slavu proslavljaju pa na trpezi, bar u gradovima, nema svih jela koja su se nekada spremala za taj praznik, slavski ručak u Srbiji, gotovo u svim domaćinstvima, sadrži mnoga tradicionalna jela i ne može se zamisliti bez prasetine ili jagnjetine, sarme, slavskog kolača, žita, kolača... 

Veliki broj slava poklapa se s božićnim postom pa se umesto mrsnih jela za trpezu pripremaju posna – pre svega riba, proja, posna sarma... a izdvajanje za pripremu posnog slavskog ručka slično je kao i za onaj koji se ne priprema u vreme posta. 

Za pripremu mrsne slave i zajednički ručak na kojem se okupi desetak ljudi i uobičajenu trpezu, kojoj se dodaju još salate, pasulj prebranac, različiti kolači, te piće – sokovi, žestoko piće, pivo i vino, kafa – ceh se opasno približava iznosu od 10.000 dinara. Naime, kilogram prasetine je oko 350 dinara, kilogram junećeg oko 670, jagnjećeg oko 730 dinara, svinjskog oko 450 dinara, dok je piletina nešto jeftnija. 

Potreban je i kiseli kupus, koji je oko 150 dinara, ali i drugo povrće, žito, orasi, za koje po kilogramu valja odvojiti oko 700 dinara, jaja, čokolada, šećer, ulje, brašno... 

Domaćini koji će na svojoj trpezi imati postan slavski ručak takođe će imati sličan trošak jer je kilogram ribe od oko 350 dinara pa naviše. Najpovoljnije je kupiti smrznutu skušu ili oslića, čija je cena oko te cifre, više novca treba izdvojiti za šarana, pastrmku, soma ili smuđa, a ako se neko odluči za dimljenog šarana, moraće da izdvoji i više od 1.000 dinara po kilogramu. 

Oni koji pripremaju svežu morsku ribu za kilogram brancina ili orade moraće da plate oko 1.000 dinara, a za, recimo, kilogram tunjevine i oko 2.000 dinara. Ne treba zaboraviti da i na toj slavskoj trpezi mora biti deo onoga što i na mrsnoj – salate, žito, posni kolači... kao i različite vrste pića. 

Naravno, ima i onih koji, zbog nedostatka vremena ili nedovoljnog kulinarskog umeća ili nekog drugog razloga, celokupnu pripremu slave prepuštaju stručnjacima. Tako se na meniju uz tradicionalnu srpsku hranu mogu naći i poptpuno drugačija jela – kanapei, različite vrste aspika, morski plodovi, kruške u vinu, različite vrste torti i sitnih kolača... 

Cena tako pripremljenih slavskih ručkova zavisi i od onih koji pripremaju jela, od vrste jela kao i broja gostiju, ali svakako nisu male. 

Ima i domaćinstava kod kojih je slavski ručak skroman i bez izdvajanja mnogo novca. Najčešće se priredi svečaniji i ručak, a na trpezi se, uz žito, slavski kolač i bar dve vrste jela, nađu i kolači – možda ne baš s orasima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )