FOTO: null

Nikola Tesla je vraćen na stranice "ugla za učenje" zvaničnog sajta Evropske unije. Sada kao naučnik koji je rođen u Smiljanu, mjestu koje se nalazi u današnjoj Hrvatskoj.

Nakon što je sa zvanične prezentacije Evropske unije izbačen sporni dio u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla "čuveni hrvatski naučnik", Tesla je vraćen na stranice "ugla za učenje". Međutim, sada je sporna odrednica izmijenjena.

"Nikola Tesla, rođen u Smiljanu (današnja Hrvatska) bio je među prvima koji su otkrili rendgentske snimke", stoji u interaktivnoj igri na zvaničnoj prezentaciji EU.

U "uglu za učenje" na sajtu EU nigdje se ne spominje neupitni srpski identitet Nikole Tesle.

Nakon što se saznalo da se na sajtu EU bilo navedeno da je Nikola Tesla "čuveni hrvatski naučnik", reagovali su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo kulture i informisanja.

Sa sajta EU, dijela u kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odjeljku Hrvatska, bio je izbačen sporni dio u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla "hrvatski naučnik".

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrijskoj carevini (kasnije Austrougarskoj), u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živjeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a obično se o Tesli govori kao Amerikancu srpskog porijekla, budući da je veći dio života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )