FOTO: null

Slovačka će definitivno staviti BiH na dnevni red sjednice Vijeća EU za opšte poslove (GAC) u septembru, kada bi se trebala razmatrati aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji.

Potvrđeno je to za „Avaz" iz kabineta Miroslava Lajčaka, ministra vanjskih poslova Slovačke. 

Upravo je Slovačka zemlja koje predsjedava Vijećem EU, a ministar Lajčak u svojstvu predsjednika Vijeća EU na sjednici Vijeća za spoljne poslove (FAC) prije dva dana je informisao šefove diplomatija zemalja članica EU o napretku koji je ostvaren u BiH na putu ka Evropskoj uniji.

"Ministar Lajčak u svom kapacitetu predsjednika Vijeća EU u Briselu je informisao svoje partnere na sjednici FAC-a da Slovačka, zemlja koja predsjedava Unijom, ima namjeru pokrenuti raspravu o BiH i dostaviti nekoliko zakjučaka o BiH na  idućoj ministarskoj sjednici GAC-a", kazao je za "Avaz" Igor Skoček, Lajčakov portparol. 

No, kako on navodi, uprkos dobroj volji i namjerama Slovačke, hoće li se BiH zaista i naći na dnevnom redu tijela EU, zavisi isključivo o domaćim vlastima. 

"To će biti uslovljeno domaćom zadaćom koju BiH treba uraditi. Osim adaptacije SAA, potrebno je uskladiti mehanizam koordinacije te je potreban još vidljiviji napredak u provođenju Reformske agende", naveo je Skoček.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )