FOTO: null

Na beogradski aerodrom Nikola Tesla sletio prvi širokotrupni avion za redovni intrekontinetalni saobraćaj između Balkana i Amerike. Linija Beograd - Njujork poslije skoro četvrt vijeka.

"Er Srbija" je jedina kompanija koja ima takav let u okruženju, a avion "erbas A330" iznajmljen je od Er Indije za pola miliona dolara mjesečno. Avion ima 254 sjedišta u ekonomskoj i biznis klasi, može da primi 10 tona robe po letu. 

Promotivna cijena u nižoj sezoni je 440 evra za povratnu kartu.

Prvi direktan let za Njujork planiran je za 23. jun, a predviđeno je pet letova nedjeljno.

Avion "erbas" iako je evropski proizvod koriste najviše američki avioprevoznici. Јedan je od najpouzdanijih u klasi i među prvima je dobio sertifikat da samo sa dva motora može da leti prekookeanske rute.

Dočeku i slijetanju novog aviona prisustvovovali su Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, i Siniša Mali, predsjednik Nadzornog odbora Er Srbije i gradonačelnik Beograda.

Mali je kazao da je taj avion simbol ekonomskog oporavka Srbije koji će potvrditi da je Srbija dominantna zemlja u ovom dijelu Evrope.

- Od 11 zemalja samo Srbija ima ovaj let. Naš cilj je da privučemo veliki broj investitora u zemlju, a sve je to lakše kad imamo direktnu vezu sa Amerikom - dodao je on.

Prema njegovim riječima, let od Beograda do Njujorka je kruna napora vlasti u Srbiji da od kompanije koja je bila na ivici bankrota napravi profitabilnu kompaniju.

- Ovo je najveći avion u regionu i Srbija treba da bude ponosna  - rekao je Mali i dodao da će u narednom periodu biti odlučeno kako će se avion zvati. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )