FOTO: null

Bijeljina - Njegovo preosveštenstvo episkop braničevski Ignjatije, na večerašnjem predavanju u Bijeljini o temi "Pokajanja za vaskrsenje", istakao je da je hrišćanstvo Crkva i zajednica i da niko ne može biti hrišćanin sam za sebe."

Naša vera i hrišćanski život uvek je okrenuta zajednici, to je ono što kaže Gospod. Ako kažete da volite Boga, a mrzite bližnjega svoga, lažete, zato što u hrišćanstvu nije moguće imati zajednicu sa Bogom mimo zajednice sa čovekom", rekao je vladika Ignjatije.

Episkop braničevski istakao je da pravoslavlje karakteriše život zajednice sa Bogom i sa drugim čovjekom.

"Nažalost, to često zaboravljamo i nekako smo od naše vere stvorili ideologiju pa mislimo da činimo uslugu Bogu kada mrzimo drugoga, ogovaramo i sudimo, a vera je upravo zajednica, ljubav prema drugom čoveku, jer ljubav gradi zajednicu i gradi Crkvu", kaže episkop braničevski.

Vladika je istakao da je potrebno mnogo truda da čovjek prihvati drugog čovjeka, koji je drugačiji i naglasio da je za to potreban podvig koji čovjeka vodi u zajednicu sa drugima, u hrišćansko življenje.

"Svi nosimo u sebi tu klicu netrpeljivosti prema drugima. Prvorodni greh je neprihvatanje drugoga i to nas prati, stalno se borimo sa tim, ali biti toga svestan, to znači boriti se, podvizavati se da prihvatiš drugog čoveka", zaključio je vladika Ignjatije.

U organizaciji Misijskog fonda Eparhije zvorničko-tuzlanske, u Bijeljini od 20. marta traje Velikoposni ciklus predavanja o zajedničkoj temi "Pokajanja za vaskrsenje".

Publika u Bijeljini do sada je čula predavanje Njegovog preosveštenstva episkopa bačkog Irineja, mitropolita crnogorsko-primorski Amfilohija i Predraga Dragutinovića, profesora na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Ovogodišnji ciklus predavanja završava se 17. aprila predavanjem Srboljuba Ubiparipovića, docenta na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Sva predavanja održavaju se u Centru za kulturu u Bijeljini od 19.00 časova i ulaz je slobodan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )