FOTO: InfoBijeljina

Portparol SIPA, kaže da je izdato i pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novcem u iznosu od 1.078.234 KM.

Admir Hadžipašić, vlasnik Visoke međunarodne škole "Vita plus" iz Cazina, i još deset uhapšenih zbog izdavanja lažnih diploma u akciji "Pero" predati su u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Od 20 uhapšenih, devet je pušteno na slobodu jer su, kako navode u tužilaštvu, pristali na saradnju sa istražiocima. Ostali su zadržani na ispitivanju.

- Prilikom ispitivanja, u ovoj fazi istrage, devet osumnjičenih je sarađivalo s tužilaštvom. Dali su iskaze u kojima su priznali izvršenje krivičnog djela. Ostali se saslušavaju i nakon ispitivanja znaće se za koliko njih će biti zatražen pritvor - rekla je portparol KT USK Irena Marjanović Čavkić.

Nije mogla da komentariše da li će tužilaštvo tražiti poništenje diploma za koje je utvrđeno da su "kupljene".

- To nije u fokusu istrage, već organizovani kriminal, što ne znači da neće biti - rekla je Marjanović Čavkić.

Luka Miladinović, portparol SIPA, kaže da je izdato i pet naloga za privremenu obustavu raspolaganja novcem u iznosu od 1.078.234 KM.

- Radi se o novcu na devet računa koji su otvoreni u pet banaka na ime tri fizička i tri pravna lica. U pretresima su otkriveni i oduzeti telefoni, računari, određena količina novca i razna poslovna dokumentacija što će poslužiti kao dokaz u daljem postupku - rekao je Miladinović.

Akcijom "Pero" obuhvaćeno je 58 fizičkih i pravnih lica osumnjičenih da su kao organizovana kriminalna grupa počinili više krivičnih djela. Terete se da su nezakonito, tj. za novac izdavali sertifikate i diplome od osnovne škole do fakulteta. Cijene su se navodno kretale od 1.000 do 25.000 KM. Za pet mjeseci istrage tužilaštvo je dokumentovalo 300 lažnih diploma, a sumnja se da su izdali više hiljada.

TAJNE ODALI BEZ FENINGA

U akciji su uhašpeni službenici SIPA Božo Purković i Predrag Mrđa, inače bivši muž direktorice Tehničke škole u Banjaluci Kristine Mrđa. Oni se terete da su ostalim osumnjičenima odavali informacije o istrazi do kojih se došlo provođenjem posebnih istražnih radnji. Obojica će biti otpušteni iz službe, a nezvanično saznajemo da od osumnjičenih nisu dobili ni fening.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )