FOTO: null

„Ledenog 4. marta 1987.godine Zvezda je savladala „kraljevski tim“ sa 4:2. Za 38 minuta prvog dijela utakmice sve je bilo završeno. Golovima B. Đurovskog, Đurovića i Bore Cvetkovića Zvezda je napravila „epsku priču“. U nastavku utakmice konačnih 4:2.

Četvrti go za Zvezdu dao je Milan Janković, i on će ubrzo dobiti bijeli dres na Santjago Bernabeu. Prvi Srbin među ''kraljevima''! Ta utakmica je kao rijetko koja ostala urezana u sjećanju dječaka sa nepunih 16 godina, a razloga je više.

Nije bilo tv prenosa, tada se obično mogao vidjeti samo snimak utakmice na TV Beograd negdje oko ponoći, uz komentar legendarnog Vladanka Stojakovića. Uživo se slušao radio prenos, još jedne novinarske legende Marka Markovića. Tih prvih 38 minuta utakmice, Marko je dječaku u stanu pokraj kanala Dašnica mijenjao raspoloženje iz minuta u minut, od početnog straha jer su s druge strane bili Butragenjo, Bujo, Sančez, Sančiz i ostale fudbalske ''zvijeri'', pa do neopisivog ushićenja, velike radosti koja raste iz minuta u minut jer Zvezda postiže golove ''kao na traci''.

Napolju je te martovske večeri 1987. godine bilo toliko hladno da su ljudi ušli u kuće mnogo prije početka utakmice. Dječak je Zvezdu zavolio uz sugestije oca, obično je to tako sa Zvezdom, otac prenosi sinu ljubav prema jedinom klubu. U mom slučaju s kraja 70-tih kada se Džajić opraštao protiv Argentine. Pape Sušić je sa tri gola ''gaučosima'' nagovjestio veliku karijeru. Brat Sead je došao u Beograd, a ''Pape'' je ipak ostao u Sarajevu, iako je poziv sa Marakane bio više nego pristojan u finansijskom i svakom drugom pogledu, do odlaska u PSG.

Uslijediće dječakova samostalna radost protiv Benfike (3:2) zbog tri gola ''Zvezdinog sina'' Rajka Janjanina u drugom poluvremenu, tuga protiv Barse (2:4) i antologijski go Pibea Diki Stojanoviću, kojeg će Dijego ponoviti na Marakani za potrebe Kustinog dokumentarca o sinu trećeg svijeta, tri decenije kasnije.

Dječak će mirnije ispratiti istorijski epilog do Barija i Darkov posljednji go na ''Svetom Nikoli'' dok se nosila uniforma JNA. U Senti prva dva kola, a potom nastavak KEŠ-a u prekomandi u Doboju dok se u toku noći ostavljala uniforma pokraj žice od momaka iz BiH. Slovenci i Hrvati su odlazili ranije iz te kasarne.

Jedan dječko iz BiH je ipak ostao do kraja vojnog roka u Doboju, iako su mu sa ''Bistrika'' u Sarajevu gdje je rođen slali poruke da se vrati kući što prije.

Povezala nas je Tomina muzika, pojačala druženje, pa smo njegovu smrt u septembru 1991. godine otpatili kao rijetko koju ljubav. Makedonac Brutovski je te noći nama dvojici iz ''bosanskih vrleti'' dao posebnu dimenziju u tugi za Tomom. Litre ''rubinovog'' crvenog ostale su za nama u stanici dok su se punili akumulatori koji će odvesti kamione i druga vozila jedinica JNA ka Hrvatskoj. Tako se u to vrijeme žalilo za Tomom i veselio uz Zvezdin put do Barija.'' 

Kakva je veza Zvezdinih 4:2 protiv Reala 1987. godine i ovih 3:1 protiv Olimpijakosa? Nema Marka i Vladanka da vam podignu adrenalin svojim komentarima.

RTS nikako da nađe novog Andriješevića ili da omogući ''Aci informaciji'' poetski prenos. Nije bilo hladno, ova noć u kojoj se razbije Olimpijakos podsjeća na ''grčku noć'' 1971. u kojoj se dobije Panetanaikos 4:1, a onda nažalost sve prospe u revanšu u Grčkoj (0:3), u drugom istorijskom polufinalu KEŠ-a. Veza može biti u 20-ak minuta u kojim Zvezda postiže tri gola, kao protiv Benfike 1984. Kao i u martovskoj noći 1987. godine. Samo su poluvremena različita. Zvezda opet ima svojih 15, 20 minuta u istorijskim mečevima, u kojim velike evropske ekipe ostavljaju 2,7 miliona evra u Beogradu.

Miran sam bio sinoć kao u Senti i Doboju, za razliku od dječačkih 4:2 protiv Reala. Lagano uz crno ''zaječarsko'' ekipi na balkonu uz kanal Drina-Dašnica sugerisao sam ''trčite u kladionicu'' pri 0:1. To sve ide s godinama. Tako je obično sve u životu. Zvezda je od sinoć druga na tabeli svoje grupe. Bajern je Totenhemu dao sedam golova!

Radujte se Delije!

D.G.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )