FOTO: null

Sveštenstvo arhijerejskog namjesništva dobojskog Eparhije zvorničko-tuzlanske traži od gradonačelnika i Skupštine grada Doboja da bez odlaganja povuče odluku lokalnog parlamenta o pristupanju ovog grada Zajednici opština turskog svijeta.

Od gradonačelnika i Skupštine grada Doboja traži se, s tim u vezi, javno izvinjenje srpskom narodu zbog uvreda koje su nanesene očevima, majkama, braći, sestrama, suprugama i djeci hiljada poginulih boraca koji su svoje živote dali za odbranu Doboja, Ozrena, Krnjina, Trebave, Vučjaka.

Sveštenstvo arhijerejskog namjesništva dobojskog, nakon vanrednog sastanka koji je održan na inicijativu episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, saopštilo je da je sveštenstvo ovu vijest primilo sa nevjericom i zaprepaštenjem.

"Imali smo povjerenja u izabrane narodne predstavnike grada Doboja i samog gradonačelnika, ali smo shvatili da smo i kao Crkva i kao narod izigrani i obmanuti, uvrijeđeni i poniženi", dodaje se u saopštenju.

Ističući da je savez opština turskog svijeta politički oblik neoosmanizma, a moglo bi se reći i neoturcizma /kemalizma/, u saopštenju se ističe da je politiku "turskog svijeta" plasirao aktuelni predsjednik Turske Taip Erdogan, koji je kao turski premijer, boraveći u Prizrenu, izjavio da je Prizren Turska.

"Žal za osmanizmom kao imperijom nije nam nepoznat. Na našim prostorima i šire on je prisutan još od Berlinskog kongresa pa sve do evo - odluke Skupštine grada Doboja, koju je gradonačenik bez javne rasprave podmetnuo kao kukavičije jaje Skupštini grada. Mi smo, kao i naši vjernici, građani Doboja. Niko nas zvanično nije prethodno o ovoj namjeri obavijestio, niti pozvao na javnu raspravu", navodi se u saopštenju.

Ističe se da "turski svijet" nije ekonomska kategorija, kako se to pokušava objasniti, već civilizacijska, odnosno civilizacija Osmanlija i Turaka Seldžuka, dok srpski narod pripada civilizaciji slovenskih pravoslavnih naroda, odnosno srpsko-pravoslavnoj civilizaciji, od Svetog Save do dana današnjeg.

"Kao autentični svjedoci uznemirenosti, zabrinutosti i ogorčenosti srpskog pravoslavnog naroda, koji vijekovima živi na području grada Doboja i cjelokupne njegove regije, sa gnušenjem odbacujemo ovu odluku i sve njene eventualne posljedice", poručuje Sveštenstvo arhijerejskog namjesništva dobojskog.

Sveštenstvo poziva vjerni narod da isto tako odbaci ovu odluku i ignoriše njeno provođenje u djelo i poziva na pokajanje sve one koji su na bilo koji način učestvovali u njenom kreiranju i donošenju.

Srpska pravoslavna crkva od svog osnivanja do danas štitila je svoje vjernike od svih otvorenih i prikrivenih nasrtaja i brinula o njihovom duhovnom i biološkom postojanju, što i ovim putem čini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )