FOTO: null

Konferencija predsjednika Evropskog parlamenta (EP) 2. jula odlučit će o tome da li će Nacrt rezolucije o Srebrenici biti stavljen na dnevni red plenarne sjednice od 7. do 9. jula, ili će biti usvojena izjava Martina Šulca, predsjednika EP-a i lidera posl

Naime, poslanici EP-a smatraju da bi donošenje nove rezolucije o Srebrenici (EP je već izglasao dvije rezolucije) bilo značajno jer bi tako "na dostojanstven način bila obilježena 20. godišnjica masakra, a evropske institucije pozvane da spriječe da se tako nešto ikad više ponovi".

Inicijator rezolucije, hrvatski poslanik Ivan Jakovčić iz Saveza liberala i demokrata za Evropu, izjavio je da je njegov cilj "da EP dostojanstveno obilježi 20 godina od najgoreg masakra u Evropi poslije Drugog svjetskog rata".

Inače, Nacrt rezolucije poziva sve evropske institucije "da učine sve što je u njihovoj moći da se zločini poput onih u Srebrenici ne ponove".

Rezolucija, također, poziva Vijeće EU i Evropsku komisiju da pošalju jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu i da oni podržavaju proces proširenja, kao i proces regionalne saradnje.

Slovenački poslanik Franc Bogovič iz poslaničke grupe EPP (Evropska narodna partija) rekao je da podržava ovaj nacrt, kao i Tanja Fajon, poslanica S&D (Progresistička alijansa socijalista i demokrata).

Ulrike Lunaček, potpredsjednica EP-a iz grupe Zeleni/EFA, izjavila je da i ona i njena poslanička grupa snažno podržavaju rezoluciju o Srebrenici.

Za razliku od poslanika u EP-u, u ruskoj Dumi smatraju da Zapad rezolucijama o Srebrenici "želi da pošalje signal da može da pokrene mehanizme udara na imidž Srbije jer se nije pridružila sankcijama protiv Rusije".

Aleksej Puškov, voditelj Odbora za vanjske poslove državne Dume Savjeta Ruske Federacije u Srbiji, izjavio je da je ovo i pokušaj da se Srbija zavadi sa muslimanskim narodima te ukazao da nije neophodno da se dokument usvoji, ističući da bi od njegovog donošenja bilo više štete nego koristi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )