FOTO: mondo

Premijerligaši (1,42) pobijedili "za dlaku" ispred članova italijanske Serije A (1,14). Kada su klubovi u pitanju, obično dobro promišljeni Juventus razbio je kasicu i pretekao engleske timove

Englezi od 1966. ne mogu da dođu do svjetske titule u fudbalu, ali zato već ko zna koju godinu zaredom niko ne može da im otme "pehar" za najveće potrošače. U sinoć završenom ljetnjem prelaznom roku, premijerligaši su "spiskali" 1,42 milijarde evra na pojačanja i "pobijedili" ispred članova Serije A, koji su izdvojili 1,14 milijardi.

Kada se saberu troškovi u svim ligama, promet na "pijaci" je iznosio više od pet milijardi evra, prema podacima specijalizovanog sajta "Transfermarkt".

Međutim, kada su klubovi u pitanju, obično dobro promišljeni Juventus razbio je kasicu i pretekao engleske timove sa izdvojenih 256 miliona evra. Torineze je povukla želja da u svoje redove dovedu najboljeg fudbalera svijeta Kristijana Ronalda kada im se već pružila mogućnost, i nisu žalili da daju 117 miliona evra za fantastičnog 33-godišnjeg Portugalca. Zbog tog transfera su iza sebe ostavili Ostrvljane, poput Liverpula (182 miliona), Lestera (114), Fulama (108), Vest Hema (103)... Daleko od vrha je, recimo, Mančester junajted, koji je bio štedljiv, mimo tradicije (82).

- Drugi su dali mnogo više novca od nas, zato i ne možemo da očekujemo da budemo favoriti za titulu - žalio se nedavno menadžer Mančester junajteda Žoze Murinjo zato što mu čelnici nisu obezbijedili dovoljno sredstava.

Interesantno je da je na 36. mjestu u Evropi po potrošnji bio engleski drugoligaš Stouk sa 44 miliona, dok je van pet najjačih zemalja (Engleska, Italija, Španija, Francuska, Njemačka) najizdašniji bio holandski Ajaks (41).

Jedna od velikih investicija velikana iz Amsterdama je naš Dušan Tadić, za koga je Sautemptonu plaćeno 11,4 miliona evra. Ipak, titulu najskupljeg Srbina 2018/2019. ponio je Aleksandar Mitrović sa 20,2 miliona, koliko je Fulam prebacio na račun Njukasla. Pred početak "pijace" bilo je skoro izvjesno da će "broj jedan" biti Sergej Milinković-Savić, jer su mediji najavljivali transfer od oko 100 miliona evra, pa i više, ali visoki vezista je ostao član Lacija.

Isto tako, ljubitelji fudbala su čekali da eventualno bude srušen svjetski rekord Nejmara od 222 miliona evra, pa se ni to nije dogodilo. Brazilski dribler je bio pominjan kao pojačanje Reala, kasnije je i Kilijan Mbape ušao u igru, i da su se ti poslovi ostvarili, vjerovatno bi najveći "rezultat" bio ugrožen. Kao zvijezde prelaznog roka isticani su i Eden Azar, Robert Levandovski, Paulo Dibala... Međutim, svi oni su nastavili da nose isti dres.

REKORDERI
Nejmar (Barselona - PSŽ) 222
Mbape (Monako - PSŽ) 135
Kutinjo (Liverpul - Barselona) 125
Dembele (Borusija D. - Barsel.) 120
Ronaldo (Real - Juventus) 117

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )