FOTO: Tanjug/AP

Fudbalska reprezentacija Engleske po drugi put uzastopno će igrati finale Evropskog prvenstva.

Englezi su večeras izborili plasman u finale Eura u Njemačkoj nakon što su u Dortmundu u drugom polufinalu savladali selekciju Nizozemske sa 2:1. Za istorijsku prvu titulu boriće se protiv Španije, a prije tri godine ih je na tom putu zaustavila Italija. Junak je bio rezervista Oli Votkins koji je pogodio u 90. minuti.

Obzirom da od Engleza do ovog meča nismo vidjeli gotovo ništa gledali smo sjajan fudbal i konačno pravo izdanje “Tri lava“.

Počelo je na spektakularan način. Igrala se 7. minuta kada je Nizozemska povela. Ćavi Simons je ukrao jednu loptu, zatim je krenuo ka gola, a onda odapeo projektil sa nekih 20-tak koji je iznenadio Pikforda. To je probudilo “tri lava“.

Englezi su zaprijetili u 14. minuti, kada je Kejn oprobao udarac sa 25 metara, ali golman Ferbrugen sjajno brani. Samo minut kasnije penal za Englesku. Kejn je bio u akciji, šutirao je preko gola, ali neoprezan bio Damfris, koji nakon udarca Engleza zakačio Kejna. Uslijedio poziv iz VAR sobe, a sudija Cvajer nakon gledanja pokazuje na bijelu tačku. Siguran za 1:1 je bio Hari Kejn.

U 23. minuti velika šansa za Fodena, ali Damfris spašava čist gol nakon što je zaustavio loptu na gol liniji. Popularne “lale“ u 29. minuti prijete, ali je udarac Malena izblokiran u korner. Iz istog Damfris sjajno puca glavom, ali lopta pogađa prečku.

Već u 32. minuti uzvraćaju Englezi, ali Fodenov spektakularan udarac sa 20-tak metara zaustavlja stativa. Isti igrač gotovo sa istog mjesta prijeti u 39. minuti, ali golman “lala“ je siguran.

U drugom dijelu očekivano slabiji tempo i igra bez rizika. Prvo uzbuđenje u drugom dijelu vidjeli smo tek u 65. minuti kada je Van Dajk nakon prekida šutirao, ali Pikford je bio na mjestu. Od tada su Nizozemci preuzeli posjed, a u 77. minuti Simons je šutirao, ali ravno u Pikforda. Dvije minute kasnije Saka trese mrežu, ali je signaliziran ofsajd. Kada se očekivao kraj i produžeci gol za Englesku.

Za veliku pobjedu pogodio je Oli Votkins koji se sjajno snašao i pogodio za finale.

Veliko finale između Španije i Engleske igra se u nedjelju od 21 čas na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )