FOTO: null

BANJALUKA, Preduzeće „Energoinvest“ Rasklopna oprema tužilo je Republiku Srpsku i Investiciono – razvojnu banku RS zbog neispunjavanja preuzetih obaveza, na osnovu čega traži naknadu štete od 15 miliona maraka, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

„Energoinvest“ RAOP je tužbu podnio još 2014. godine zbog, kako se navodi u tužbenom zahtjevu, „neispunjavanja obaveza RS i IRB-a koje su preuzele protokolom sa obavezujućom snagom iz 2012. godine“.

RAOP u tužbi navodi da je ovim protokolom bio utvrđen način rješavanja dospjelih obaveza „Energoinvesta“ i omogućavanja nastavka proizvodnje, a koji prema tvrdnji ove firme, RS i IRB nisu ispoštovale, zbog čega je „Energoinvest“ pretrpio milionsku štetu koju sada potražuje.

Radi se o protokolu kojim je bilo predviđeno da RAOP, čiji je većinski vlasnik “Jugotrejd” iz Beograda”, emituje obveznice u iznosu od 11 miliona KM koje bi IRB kupila, a u cilju saniranja obaveza i nastavka proizvodnje.

Međutim, do realizacije tog protokola nije došlo, a Poreska uprava RS je zbog neplaćenih milionskih obaveza popisala i zapečatila imovinu ovog preduzeća, koju  je potom u izvršnom postupku 2013. godine prodala za 7,6 miliona KM.

Imovinu je kupio „Elektroinžinjering“ Banjaluka, koji su osnovale ruske firme “Ker Inžinjering“ i “Vektor Plus“ iz Moskve, a u RAOP-u je nakon nekoliko mjeseci otvroren stečaj koji i danas traje.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci 20. januara održano je ročište po tužbi, a glavna rasprava zakazana je za 10. mart.

Država upropastila, pa preprodala

Stečajni upravnik RAOP-a Vlado Simović rekao je za CAPITAL da je „Energoinvest“ tužbu podnio prije otvaranja stečaja te da je Skupština povjerilaca odlučila da se ovaj spor nastavi i u stečaju.

On je istakao da se naknadno ovoj tužbi pridružio i „Jugotrejd“ kao većinski vlasnik „Energoinvest“ RAOP-a.

„Tužba je podnesena jer nije došlo do realizacije ugovora o kreditu od 11 miliona KM koji je trebalo da posluži za restrukturiranje ovog preduzeća. „Energoinvest“ je napravio ugovore sa kupcima, nabavio repromaterijale, a onda Vlada i IRB nikada nisu realizovali kredit nakon čega je preduzeće upalo u krizu koja je na kraju dovela i do stečaja“, rekao je Simović.

Simović je istakao da je stečaj u ovom preduzeću otvoren u maju 2014. godine, nakon što je ostalo bez kompletne imovine.

„Nakon što nije došlo do realizacije tog ugovora, Poreska uprava je blokirala firmu i počela u izvršnom postupku da prodaje imovinu. Sva imovina je prodata prije otvaranja stečajnog postupka, tako da ćemo mi vjerovatno uskoro i zatvoriti stečaj, a ovaj spor će nastaviti da se vodi“, naglasio je Simović.

Iz Pravobranilaštva RS – Sjedište zamjenika Banjaluka nismo dobili komentar u vezi sa ovim sporom.

Inače, radnici RAOP-a su ranije u više navrata upozoravali da većinski vlasnik nije ispunio oslove iz privatizacionog ugovora, i da se firma nalazi u teškoj situaciji zbog lošeg upravljanja i maćehinskog odnosa većinskog vlasnika, firme “Jugotrejd”, prema RAOP-u.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )