FOTO: null

“Elektroprivreda RS“ od 2009. do polovine 2014. godine nije platila 1,4 miliona maraka poreskih obaveza, utvrdila je Poreska uprava Republike Srpske.

Iako je podatak o utvrđenim obavezama zvanično objavljen na sajtu Poreske uprave RS u ERS tvrde da postupak još nije okončan.

U ERS tvrde da taj porez ne treba da plate, jer bi time bili dvostruko oporezovan.

U Poreskoj upravi RS nisu odgovorili na pitanja kakvim se tačno obavezama radi i da li su plaćene, ali su u „Elektroprivredi“ pojasnili da se radi o kontroli poreza i doprinosa Matičnog preduzeća koja je obavljena još 2014. godine, ali su efekti poznati tek sad s obzirom na to da se preduzeće nije složilo sa nalazima PURS-a, pa su u međuvremenu vođeni razgovori o tome, piše Capital.ba.

Glavna dilema je, kako su naveli, bila da li se naknada za unapređenje opštekorisnih funkcija šume i za protivpožarnu zaštitu obračunava na ukupan ili konsolidovani prihod.

- Matično preduzeće je nadoknadu za unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma utvrđivalo na osnovu ukupnog konsolidovanog prihoda. Konsolidovani prihod u sistemima koji imaju više zavisnih preduzeća su istinski ostvaren prihod, jer Matično preduzeće prima ulazne fakture od proizvođača struje odnosno hidroelektrana i termoelektrana, a potom ispostavlja izlazne fakture distributerima, pri čemu nije bilo stvarnog prometa strujom, nego je izvršen samo obračunski prenos u poslovnim knjigama - objašnjavaju u ERS.

Navode da se po njihovom, kao i mišljenju Ministarstva finansija RS, koje su dobili u novembru 2014. godine, naknada i za šume i za protivpožarnu zaštitu treba obračunati na na osnovu konsolidovanih prihoda za poslovnu godinu, jer su sva zavisna preduzeća iz sastava „Elektroprivrede RS“ obračunala i platila naknadu za reprodukciju šuma na ukupan prihod u skladu sa Zakonom o šumama.

- Time bi bilo izbjegnuto dvostruko oporezivanje prometa struje - kazali su u ovom preduzeću.

ERS: I ako treba da platimo novac za to imamo

Ipak, u ERS su se ogradili da su, u slučaju da budu morali platiti, novac za tu namenu već obezbedili.

- Matično preduzeće na današnji dan ima pretplatu poreza na dobit u iznosu od oko dva miliona KM, tako da postoji realna mogućnost da se dostavi zahtev za preknjižavanje ovih poreza do krajnjeg ishoda spora- kazali su u ERS.

Inače, mešoviti holding „Elektroprivreda RS“ se sastoji od 11 zavisnih preduzeća i Matičnog preduzeća.

Matično preduzeće u kapitalu zavisnih preduzeća ERS učestvuje sa 65 odsto, odnosno u Istraživačko-razvojnom centru elektroenergetike sa 51 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )