FOTO: Shutterstock

Još od davnina lipa je bila poznata po svojim terapeutskim svojstvima. Najviše se koristi kod liječenja bubrežnih bolesti, ali i kod izbacivanja toksina iz organizma.

Tevtonci su lipu smatrali svijetom, a Keltima je bila simbol nesebičnosti. Vjerovalo se da ovo drvo utiče na ljude da govore istinu, pa je, zato, bio običaj, u srednjem vijeku, da se zaljubljeni kunu na vječnu ljubav u sijenci drveta lipe.

U ljekovite svrhe se koristi gotovo cijela lipa: cvijet, list, sjeme i drvo od kog se pravi ugljen. Cvijet se bere u junu, a listovi u maju i junu. Cvijet lipe sadrži heterozide (koji podstiču znojenje), tanin, vitamin C, a listovi saharozu, fruktozu, smolu, enzime…

Lipa se obično koristi za liječenje bubrežnih bolesti, pospješivanje znojenja i izbacivanje toksina kod prehlada, jačanje imunog sistema, smanjenje nervne slabosti, epilepsije i brojnih drugih stanja.

Čaj od lipe se pravi od sušenih listova kao i prosječni čajevi (možete popiti do dve šolje dnevno), a ukoliko želite da ispirate grlo (za higijenu usne duplje) trebaće vam jači napitak: 25 gr cvjetova prelijete sa 250 ml vruće vode i dodate u to 5 gr sode bikarbone.

Da bi ste nahranili lice i uklonili blijedilo pomešajte 4 kašike čaja od lipe sa jednom kašikom mlijeka u prahu i jednom kašikom pšeničnih mekinja. Napravite pastu i držite je na licu 10 do 15 minuta. Pastu saperite tako što ćete se umiti čajem od lipe.

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )