FOTO: RTRS

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, odnosno prve dionice od Kuzmina do mosta na Savi odvija se planiranom dinamikom. Most na Savi i dionicu auto-puta Rača-Bijeljina finansiraće Vlada Srbije.

Obaveza Republike Srpske je da obezbijedi građevinske dozvole što je jedan od preduslova za gradnju, a u toku je eksproprijacija zemljišta na području Semberije.

Eksproprijacija zemljišta za izgradnju dionice auto-puta od Rače do Bijeljine dugoj 17 kilometara je u toku, a ugovori o otkupu do sada su potpisani sa 96,5 odsto vlasnika parcela. Pero Žunić iz sela Brodac među prvima je potpisao ugovor

- Prezadovoljan sam. Riječ je o dva duluma i 770 metara kvadratnih dobiću 13.875 maraka - rekao je Žunić.

Republika Srpska treba da obezbijedi sve preduslove za dobijanje građevinske dozvole, a na nivou BiH potpisan je sporazum oko izgradnje mosta na Savi i graničnog prelaza, tvrdi ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

- Novi granični prelaz ili bolje reći carinski terminal sa graničnim prelazom biće na drugoj strani odnosno sa strane Srbije. I to će biti zajednički granični prilaz Republike Srpske i Srbije - smatra Mitrović.

Nema razloga da jedan od najvećih projekata ne bude realizovan do kraja 2022. godine kako je i planirano, kategoričan je Mirović.

- Ono što je sigurno i za očekivati je da do kraja 2022. iz Semberije do Beograda možemo s tići za 40-tak minuta, brže čak nego stanovnici pojedinih prigradskih naselja u okolini Beograda - dodao je on.

Vlade Srpske juče je donijela Odluku o finansiranju, projektovanju i izgradnji dionice auto-puta Brčko-Bijeljina-Rača, čija je vrijednost 750 miliona maraka. Dionica je podijeljena u dva lota. Јedan je od Brčkog do Bijeljine, a drugi od Bijeljine do Rače.

- Vidjeli ste i prilikom posljednje posjete Vučića za dionicu Rača- Bijeljina da je rečeno za projekat koji košta oko 140 miliona eura, da će Srbija izdvojiti 100 miliona evra i zato smo podijelili u dva lota - rekao je Radovan Višković predsjednik Vlade Srpske.

Stanovnici iz zapadnog dijela Semberije moći će direktno da se uključe na auto-put Beograd-Banjaluka preko petlje koja će biti izgrađena na dijelu saobraćajnice između Brčkog i Bijeljine dogovoreno je na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )