FOTO: null

Poskupljenje vode i struje, te ponovni skok cene goriva u Srpskoj izazvaće lančano povećanje kako cena grejanja, tako i osnovnih životnih namirnica, pre sveha hleba i pekarskih proizvoda!

Ovo su potvrdili sagovornici Pressa koji naglašavaju da su pomenuti energenti ključni u gotovo svakom proizvodnom procesu, zbog čega je, u skore vreme, neminovna korekcija cena robe i usluga!

Podsetimo, od 1. januara voda je poskupela u Bijeljini i Prijedoru, a od pre dva dana više je plaćaju i Banjalučani. Naime, voda je u najvećem gradu Srpske skuplja za deset odsto i kubik trenutno košta 1,18 KM, dok je u ovom gradu skočila i cena odvoza smeća, i to za 20 odsto!


Manja naplata

S druge strane, iz "Elektroprivrede RS" nedavno su poručili da je i poskupljenje struje u Srpskoj neophodno jer, kako su naglasili, proizvodna preduzeća sa postojećim cenama ne mogu da ostvare plan proizvodnje.

U udruženjima potrošača naglašavaju da će skok cena pomenutih energenata zasigurno uticati na poskupljenje robe i usluga, pre svega grejanja i hrane.

- Još kad ovome dodamo rast cene sirove nafte, odnosno goriva u Srpskoj - koje je opet aktuelno, sigurno je da će ovo biti godina "eksplozije" mnogih poskupljenja! To će, naravno, dodatno opteretiti kućne budžete većine građana RS, pre svega onih koji su nezaposleni i penzionera, ali i armije onih koji uglavnom rade za "minimalac" - kaže za naš list izvršna direktorka Udruženja građana "Don" iz Prijedora Murisa Marić.

Ona dodaje da je reč o neopravdanim poskupljenjima s obzirom na to da su predstavljena kao potez kojim će biti popravljeno poslovanje preduzeća za proizvodnju vode i struje.

- Problem je što mnogi građani Srpske ionako ne mogu da se nose sa računima, što će im, nakon poskupljenja, još teže polaziti za rukom. To znači da pomenuta preduzeća moraju da računaju na još manju naplatu. S druge strane, treba očekivati skoro poskupljenje, pre svega, grejanja i hleba - poručuje Marićeva.

To su nam potvrdili i u dobojskoj zanatsko-preduzetničkoj komori, u kojoj kažu da je logično da će, nakon poskupljenja struje i goriva, pre ili kasnije doći i do skoka cena pekarskih proizvoda.


Odskočna daska

- Ovi energenti bitna su stavka u pekarskoj industriji, tako da nećemo moći da izbegnemo poskupljenje hleba. Pekari ionako posluju na granici opstanka, zbog čega nećemo moći još dugo poslovati po starim cenama - ističe za naš list član pekarske sekcije u ovoj komori Radomir Dujaković. 

S druge strane, poskupljenje vode u pomenutim gradovima samo je odskočna daska i za ostale lokalne zajednice da povuku isti potez. Tako je i preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Sokolac nedavno zatražilo povećanje cene svojih usluga za 30, dok opštinska vlast smatra da bi realno bilo poskupljenje od 22 odsto. Konačna odluka odgođena je do naredne sednice da bi u cenu bilo uračunato i poskupljenje struje. 

U toplanama u Srpskoj potvrđeno nam je da će poskupljenje struje i vode u velikoj meri povećati i trošak proizvodnje toplotne energije.

- To znači da ćemo i mi biti primorani na korekciju cena grejanja - poručuju iz toplana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )