FOTO: InfoBijeljina

UGLJEVIK - Proizvodnja električne energije iz uglja pet puta je jeftinija u odnosu na obnovljive izvore i u ovom vijeku dalja eksploatacija i korištenje uglja sigurno će biti prioritet u svijetu, ocijenio je na naučnom skupu u Ugljeviku profesor sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vladimir Pavlović.

"Ugalj je strahovito napadnut sa štetnim emisijama ugljen-dioksida i ogromnim taksama zbog toga, kao da je najveći neprijatelj, a kada pogledate raspodelu emitera štetnih gasova pokazuje se da je danas na planeti ispod jedan odsto emisija ugljen-dioksida iz uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije", rekao je Pavlović.

Kao predsjednik Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije on je čestitao ugljevičkim rudarima značajan jubilej 120 godina eksploatacije uglja na ovom području i poručio da je budućnost rudnika uglja i termoelektrana vrlo pozitivna, uz obavezu svih da povećavaju procente iskorištenja i smanjuju emisije štetnih gasova.

"Sve ukazuje na to da će ugalj vrlo brzo da se vrati na stare pozicije, uz obavezu koja važi i za druge energetske izvore, da se mnogo više pažnje obrati na energetsku efikasnost i smanjenje emisija štetnih gasova", ocijenio je Pavlović.

Govoreći o perspektivi eksloatacije i korištenja uglja u budućnosti, on je rekao da se u svijetu, čija populacija raste, a sa njom i potražnja za energijom, iz obnovljivih izvora može obezbijediti manje od 10 odsto potreba.

"Trenutno nepovoljna situacija za ugalj je prolazni period koji će veoma brzo da bude prevaziđen jer je ugalj najrasprostranjenija mineralna sirovina na svetu, nalazi se gotovo podjednako na svim kontinentima i jednostavno je nazamenljiv sa aspekta održanja energetskog sistema svih država", zaključio je Pavlović.

"Značaj i perspektive uglja u uslovima energetske tranzicije" tema je naučnog skupa sa međunarodnim učešćem koji je u Rudniku i termoelektrani /RiTE/ "Ugljevik" okupio više od 100 stručnjaka iz oblasti rudarstva i geologije.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Čedomir Stojanović podsjetio je na tradiciju 120 godina rudarstva u Ugljeviku i naveo da ovaj rudnik godišnje obezbjeđuje preko dva miliona tona uglja, a termoelektrana proizvodi trećinu električne energije u energetskom sistemu Republike Srpske.

Predsjednik Saveza inženjera rudara i geologa Republike Srpske Cvjetko Stojanović rekao je novinarima da se na globalnom nivou favorizuju obnovljivi izvori energije, na štetu uglja.

"Ugalj je jedinstven resurs, jeftin i globalno dostupan i uz neka ograničenja svakako može da bude oslonac i budućeg razvoja", ocijenio je Stojanović.

Na skupu u Ugljeviku univerzitetski profesor iz NJemačke Karsten Drebenštet /Carsten Drebenstedt/ istakao je da je ugalj veoma bitan izvor električne i termalne energije u svijetu koji se povećava za 80 miliona ljudi godišnje.

On je naveo da se u NJemačkoj, koja je treća najjača ekonomija na svijetu, polovina energije obezbjeđuje upravo iz fosilnih goriva.

NJemački stručnjak je ocijenio da su standardni izvori energije, kao što je ugalj, na najvećem mogućem udaru zbog emisije štetnih gasova, što razvojem tehnologije treba umanjivati, ali je naveo i da alternativni izvori energije iz vjetra i sunca, kojima se svijet okreće, imaju nedostatke s obzirom na njihovu raspoloživost, kao i mogućnost i troškove skladištenja.

Organizatori okruglog stola na temu "Značaj i perspektive uglja u uslovima energetske tranzicije" su Savez inženjera rudara i geologa Republike Srpske i RiTE "Ugljevik", uz podšku Ministarstva energetike i rudarstva i holdinga "Elektroprivrede Republike Srpske".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )