FOTO: novosti.rs

Veliko arheološko otkriće iskusnih ronilaca, članova banjalučkog kluba "Buk". Mač pronađen zaboden u kamen

Mač koji su banjalučki ronioci pronašli u rijeci Vrbas, a zaboden je u kamen, biće izvučen krajem avgusta zavisno od vremenskih prilika. Ronioci kluba "Buk" će izvući ovo arheološko otkriće na površinu. Procjena je da je ovo drevno oružje korišćeno od poslednje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Čim se pojavila informacija o maču u kamenu, Banjalučani su već počeli da šire priču kako i oni sada imaju legendu o kralju Arturu i Ekskaliburu. Lokacija gdje je pronađen mač, zasad se čuva u tajnosti, kako nekome ne bi palo na pamet da pokuša da ga se domogne. Iz muzeja i Turističke organizacije grada već najavljuju da bi ovo otkriće moglo biti sjajan mamac za turiste.

Minja Šurlan, pomoćnik direktora TO Banjaluke, potvrđuje za "Novosti" da će pronalazak ovakvog predmeta biti iskorišćen u promociju turizma Banjaluke i poziv mnogim posjetiocima grada na Vrbasu da posjete i Muzej i pogledaju ovaj eksponat.

- Ubuduće i turistički vodiči kroz naš grad moći će da pričaju turistima o maču u Vrbasu i tako dodatno obogate priče o Banjaluci - kaže Šurlan.

Inače, kustos arheolog Ivana Pandžić, koja će biti dio "viteškog" odreda za spasavanje mača iz vodenih dubina, objašnjava da pronalazak jednoiporučnog, ili bastardnog mača, predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Banjaluke, u proteklih skoro 90 godina, koliko postoji ta institucija, pronađen samo jedan srednjovijekovni mač, i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovijekovnog oružja i oklopa.

- Vađenje mača iz riječnog korita, njegovo čišćenje i konzervacija mogli bi poslužiti i kao odličan povod za snimanje dokumentarnog filma, kojim bi se popularisali arheologija i podvodna arheologija, kao i značaj očuvanja kulturnog naslijeđa - dodala je Ivana Pandžić.

Kako bi cio poduhvat bio izveden na pažljiv i profesionalan način, ronioci RK "Buk" pohađaju kurs priobalne i podvodne arheologije da bi stekli potrebne vještine i iskustvo, a koje će moći da primijene i u budućim projektima i podvodnom terenskom radu, te budu podrška za sve naredne ekspedicije.

U timu učestvuje i istoričar Janko Vračar i biolog-ronilac Ana Ćurić, iz Zavoda za zaštitu i kulturno-istorijsko naslijeđa Republike Srpske. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi, pak, u sedimentnoj stijeni (sedri).

- Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena, u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima, s vremenom su se njegovi dijelovi ukovali u tu sedru - pretpostavlja Ana Ćurić.


ČIŠĆENjE PA KONZERVACIJA

Mač će se posle temeljnog čišćenja i konzervacije čuvati u fundusu Muzeja Srpske, gdje bi bio dostupan posjetiocima i istraživačima koji su zainteresovani za srednjovijekovnu prošlost grada i njegove okoline. Tačni podaci će se utvrditi nakon restauracije, a za konzervaciju će biti angažovani stručnjaci iz Srbije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )