FOTO: null

Zahvaljujući dobro uređenom sistemu rada, dobrim međuljudskim odnosima i pozitivnoj atmosferi, rudari u Ugljeviku spremni su za svaki izazov, pa i za nesnosne vrućine kakve su ovih dana vladale na površinskom kopu Bogutovo selo

Tokom ljeta moraju da istrpe vrućinu i do plus 50 stepeni Celzijusa, a zimi su suočeni sa hladnoćom i kišom. Prašina ili blato su okolnosti u kojima oni stalno rade, treća opcija ne postoji. Ne smiju ni za trenutak da se opuste, jer svaka greška može da izazove katastrofalne posljedice. Ali, zahvaljujući dobro uređenom sistemu rada, dobrim međuljudskim odnosima i stalno prisutnoj šali, rudari RiTE Ugljevik izdržavaju sve teškoće svog posla, i bez većih problema uspijevaju da ispune planove i zadate norme.

Uslovi rada

Reporterska ekipa Istine posjetila je protekle nedjelje ugljevičke rudare na površinskom kopu Bogutovo selo, gdje smo se lično uvjerili u teške uslove rada po nesnosnoj vrućini. Ali, ne daju se rudari! Kažu, jeste upeklo, ali proizvodnja ne smije da stane.

– Svaki radnik koji se nalazi u kopu ima izuzetno veliku odgovornost i zato je mnogo bitno da je budnost i koncentracija na posao uvijek na visokom nivou. Velike su to mašine sa kojima radnici rade. Damperi nosivosti do 120 tona, bageri koji imaju kapacitete kašike po 16 kubika, zbog čega i najmanja greška može skupo da nas košta. Zbog toga smo svi na oprezu, od poslovođa preko radnika koji rade na mašinama, do onih koji pomažu, pa često radio stanicama upozoravamo jedni druge ukoliko vidimo da je neko na trenutak izgubio pažnju ili da je situacija na kopu opasna. Nerijetko se našalimo na nečiji račun što nas sve nasmije i to nam dosta pomaže da održimo budnost, navodi Živko Ilić, inženjer pripremnih radova, ističući da je svaki radnik svjestan šta može da očekuje na terenu. Jer, svaki radni dan rudara je veliki izazov.

Čitav članak pročitajte u novom broju magazina Istina

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )