FOTO: InfoBijeljina

Od početka godine pa do 31. jula, Slovenija je izdala ukupno 10.905 radnih dozvola za naše državljane, rečeno je portalu InfoBijeljina iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ova agencija trenutno posreduje u zapošljavanju naših građana u dvije države: Slovenija (sva zanimanja) i Njemačka (medicinske sestre/tehničari sa završenom srednjom medicinskom školom). Za Njemačku je do septembra, kako nam je rečeno, urađeno više od 400 posredovanja.

Egzodus bh. radnika  traje godinama, a nije poznato koliko ih je otišlo u ove dvije zemlje.

"Mi raspolažemo samo ovim podacima za posredovanje koje mi radimo, tako da nemamo podatak o ukupnom broju naših građana koji rade u ovim državama", kaže za portal InfoBijeljina Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Sindikalne organizacije ističu da imamo egzodus radnika jer između ostalog, plate ne prate troškove života u BiH.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, sindikalna korpa skuplja je iz mjeseca u mjesec.

"Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec avgust 2022. godine iznosi 2.900,63 KM i za 232,31 KM je skuplja u odnosu na juli 2022. godine", saopštili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )