FOTO: null

Avion kompanije “EgyptAir” koji je leteo na relaciji Pariz-Kairo sa 66 putnika, srušio se kod grčkog ostrva Karpatos u egipatskom vazdušnom prostoru

ATINA - Avion kompanije "EgyptAir" koji je leteo na relaciji Pariz-Kairo sa 66 putnik i nestao tokom noći iznad Mediterana, srušio se kod grčkog ostrva Karpatos u egipatskom vazdušnom prostoru, izjavio je Frans presu izvor grčke civilne avijacije koja učestvuje u potrazi.

Na pitanje da li može da isključi mogućnost da iza incidenta stoje teroristi, egipatski premijer Šerif Islail je rekao:

"Još je rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam".

"Avion je u 00.29 GMT (3.29 po lokalnom vremenu) nestao s grčkih radara dok je bio u egipatskom vazdušnom prostoru. Srušio se oko 130 kilometara od grčkog ostrva Karpatos", koje se nalazi između Rodosa i Krita, dodao je isti izvor.

Grčka avijacija je navela da nije dobila nikakav signal uzbune ili pomoći od pilota.

Zvaničnici egipatske civilne avijacije saopštili su ranije danas da se nestali avion srušio ne precizirajući tačnu lokaciju.

"EgyptAir" saopštio je spisak 56 putnika među kojima su 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana i po jedan državljanin Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugala, Alžira, Sudana, Čada, Saudijske Arabije, Kuvajta. U avionu je bilo i šest članova posade i tri oficira bezbednosti. 

Nekoliko porodica putnika stiglo je jutros na aerodrom u Kairu gde se okupljaju novinari, kao i na pariski aerodrom Šarl de Gol odakle je avion poleteo.

Agencija AFP javila je da je francuski predsednik Fransoa Oland zakazao danas hitnu sednicu na kojoj će učestvovati ministri unutrašnjih poslova Bernar Kaznev i odbrane Žan-Iv Le Drian.

Na zvaničnom Tviter nalogu kompanije "EgyptAir" piše da je let MS804, sa 56 putnika i 10 članova posade (u avionu su bile dve bebe i jedno dete), koji je sinoć u 23:09 poleteo sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu nestao sa radara oko 2:45, kada je bio iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta. Bio je na visini od oko 11.000 metara u momentu kad je nestao. Prema prvim informacijama, reč je o avionu Airbus A320-232.

Agencija Associated Press prenela je da je Ihab Raslan, portparol Egipatske agencije civilnog vazduhoplovstva, rekao da se Airbus verovatno srušio u Sredozemno more. Već su oformljeni spasilački timovi koji kreću u potragu za avionom. U potragu su se uključili i specijalci egipatske vojske.

Avion je trebalo da sleti u Kairo nešto pre tri sata ujutru, po centralnoevropskom vremenu. Mediji su objavili vest nepuna dva sata posle zakazanog vremena sletanja. Sa aviona nije poslat poziv za pomoć, pa se pretpostavlja da se, šta god da se desilo, desilo iznenada.

U potragu su se uključili i pripadnici grčke vojske, sa dva aviona – C-130 i avionom za upozoravanje. Na pučinu je poslata i jedna fregata, a u pripravnosti su i helikopteri na ostrvu Karpatos, u slučaju da dođe do operacije spasavanja putnika.

Za sada nema informacija da li je u avionu bilo srpskih državljana.

Podsetimo, u martu je jedan otmičar preusmerio avion Egyptaira koji je poleteo iz Aleksandrije prema Kipru. Posle šest sati pregovora, otmičar je oslobodio putnike.Džihadisti iz Islamske grupe preuzeli su odgovornost za pad ruskog aviona koji se srušio 31. oktobra 2015. godine na severu Sinaja. U toj nesreći su stradala 224 putnika.

ERBAS ŽALI ZBOG UDESA AVIONA I NUDI POMOĆ ISTRAŽITELjIMA

Kompanija Erbas izrazila je žaljenje zbog udesa aviona egipatske kompanije i izrazila spremnost da obezbedi svu tehničku podršku istražiteljima.

Erbas je saopštio da je letelica proizvedena i isporučena egipatskoj kompaniji u novembru 2003. godine i da je od tada imala 48.000 sati leta.

Kompanija je podsetila da je avion tipa A320, kakav je danas imao udes u Mediteranu, počeo da se proizvodi u martu 1988. godine, a da je do aprila ove godine širom sveta isporučeno više od 6.700 letelica iz te "porodice".


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )