FOTO: null

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Bijeljina provelo je u protekla tri mjeseca brojne akcije prevencije rodno zasnovanog nasilja i zaštite reproduktivnog zdravlja i porodice među romskom populacijom - od vakcinacije najmlađih, do o

Vođa projekta Borjana Planinčić rekla je novinarima da su rezultati tromjesečne edukacije, koju je finansirala međunarodna organizacija Ker internešnel /CARE International/, najvidljiviji među romskom djecom, posebno kroz igru i radionice za glumu. 

Aktivisti "Otaharina" su u okviru projekta održali niz radionica u koje je bilo uključeno 50 Romkinja, među kojima i mnogo mladih majki. 

Planinčićeva kaže da je predstava "Nevjesta", koja je u okviru projekta pripremljena i prikazana osnovcima u Bijeljini, dala mogućnost mladima da iz publike pređu u glumce i javno kažu svoje probleme, stavove i ideje o prevenciji nasilja i zaštiti porodice. 

"Otaharin" je, kaže ona, prilagodio svoj rad sa najmlađom romskom populacijom kroz djelovanje Dnevnog centra, u kome pomažu djeci i njihovim roditeljima približavajući im usluge svih institucija društva kroz direktan kontakt, koji podrazumijeva i odlaske na zdravstveni pregled ili rješavanja školskih zadaća. 

U javnoj diskusiji na kraju realizacije projekta gradski pedagozi, ginekolozi, psiholozi i predstavnici policije i Centra za socijalni rad pohvalili su korištenje direktnog kontakta sa romskom populacijom, koji je brojne probleme učinio vidljivim i time otvorilo mogućnosti za njihovo rješavanje. 

Pedijatar Snježana Perić istakla je da je kao učesnik projekta insistirala da mladi nauče svoja prava, ali i prihvate obaveze u društvu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )