FOTO: null

U sklopu humanitarnog projekta Rotary kluba koji se sprovodi radi poboljšanja liječenja moždanog udara u srednje razvijenim zemljama, obavljena je edukacija tima za moždani udar (dva ljekara specijalista neurologije, medicinska sestra i fizioterapeut) u b

Predstavnici Rotari kluba iz regije Emilija Romanja iz Italije i predstavnici Rotari kluba iz Bijeljine posjetili su bijeljinsku bolnicu u februaru 2016. godine. Cilj posjete bijeljinskoj bolnici i neurološkom odjeljenju bila je zajednička akcija koju preduzimaju predstavnici ova dva Rotari kluba. Planirano je učešće na jednom međunarodnom projektu kojim bi se obezbijedila sredstva za nabavku medicinske opreme i edukacija kadra u italijanskom gradu Raveni. Projekat je u potpunosti uspio, započeo je edukacijom našeg tima u bolnicama u Italiji, a završiće se instalacijom planirane opreme. 

Ovaj projekat podrazumijevao je upoznavanje sa optimalnim načinom liječenja akutnog moždanog udara po modelu jedinice za moždani udar sa odgovarajućom opremom (monitoring, eho kolor doppler, CT, CT angio, CT perfuzione studije), primjene intravenske trombolitičke terapije, drugim opcijama liječenja i njege pacijenata sa akutnim moždanim udarom, ranom rehabilitacijom, planiranjem hronične terapije i sekundarne prevencije kao i načina otpusta pacijenta nakon završenog liječenja. 

Tim iz bijeljinske bolnice kojeg su činili Dr Nataša Jovanović i Dr Svetlana Jeftić specijalisti neurologije, Aida Mulaahmetović medicinska sestra i Srđan Ilić diplomirani fizioterapeut su boravili u tri bolnice: u Reggio Emilia, istraživačka bolnica tercijalnog nivoa, gdje je učestvovao u radu u jedinici za moždani udar i prisustvovao brojnim, multidisciplinarnim lekcijama o uzroku nastanka, liječenju i prevenciji moždanog udara. U Modeni, bolnica tercijalnog nivoa, gdje su neurolozi na odjeljenju neuroradilologije upoznati sa tehnikom endovaskularne trombektomije kao načinom akutnog liječenja moždanog udara. U Ravenni, bolnica sekundarnog nivoa, gdje su boravili na odeljenju neurologije sa uvidom u organizaciju rada odeljnja, jedinice za moždani udar, urgentne službe, prijema, dijagnostike, liječenja, rane rehabilitacije i praćenja pacijenata sa moždanim udarom.

U narednom periodu tim će pokušati da prenese i primjeni u našim uslovima iskustva stečena boravkom i radom u zemlji visokog standarda sa dobro organizovanim zdravstvenim sistemom.

U sklopu projekta planirana je i donacija medicinske opreme za jedinicu za moždani udar (dva monitora za kontinuirano praćenje vitalnih parametara i kontrolnom jedinicom i power color doppler ultrazvučni aparat) što će, nadamo se, zajedno sa edukacijom, poboljšati lečenje i praćenje pacijentata sa akutnim moždanim udarom. 

Zaposleni u bijeljinskoj bolnici, a posebno neurološkom odjeljenju zahvalni su kolegama iz Italije, predstavnici Rotari kluba iz regije Emilija Romanja i predstavnici Rotari kluba iz Bijeljine na pomoći, energiji i posvećenosti u realizaciji ovog projekta. 


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )