FOTO: pixabay

BIJELJINA - Policijska uprava Bijeljina organizovala je danas predavanje učenicima Osnovne škole "Jovan Dučić" u gradu o bezbjednosnim rizicima korištenja društvenih mreža.

Portparol Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić rekla je novinarima da je cilj ovih predavanja da djeca nauče kako da prepoznaju elemente krivičnih djela u ovoj oblasti, ali i da ih upozore šta ne smiju da rade jer može provocirati izvršenje krivičnog djela, poput postavljanja takozvanog hejterskog materijala.

"Pored krivično-pravne posljedice, ova djela mogu da izazovu i lične posljedice kada se dijete iz straha povuče u sebe, popusti u školi, izbjegava dolazak u školu i sve do tada uobičajene aktivnosti", navela je Marićeva.

Ona je najavila da će edukacija biti nastavljena preventivnim aktivnostima u osnovnim i srednjim školama na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina s ciljem sprečavanja i suzbijanja maloljetničke delinkvencije i drugih asocijalnih ponašanja.

Marićeva je podsjetila da se svaka zloupotreba na društvenim mrežama može prijaviti na besplatan broj telefona 122 kako bi policijski službenici preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Učenici koji su pratili predavanje rekli su novinarima da ima slučajeva zloupotreba na društvenim mrežama, najčešće sa postavljanjem fotografija učenika, ali da oni razumiju i prepoznaju nepravilnosti koje prijavljuju nastavnicima i pedagozima u školi, kao i policiji.

Trinaestogodišnjakinja koja je bila žrtva lažnog profila na Instagramu navela je da djeca ne treba da prihvataju nepoznate ljude koji ih kontaktiraju na društvenim mrežama.

Preventivne aktivnosti policije dio su obilježavanja Međunarodnog dana bezbjednog interneta.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )