FOTO: null

Koverte poslanika uskoro bi mogle biti tanje zbog odsustva sa sjednica, neučestvovanja u njihovoj pripremi, vrijeđanja i nedoličnog ponašanja u Narodnoj skupštini RS.

Nedisciplina i sve češći ispadi u poslaničkim klupama nagnali su skupštinsko rukovodstvo da izradi kodeks ponašanja poslanika. Za dostavljanje prijedloga kodeksa zaduženi su klubovi poslanika, a poslije toga pristiglim materijalima će se pozabaviti skupštinski Zakonodavni odbor.

Programom rada Narodne skupštine predviđeno je da kodeks bude usvojen između oktobra i decembra ove godine, a uz njega i izmjene i dopune skupštinskog poslovnika. Mada propisuje pravila ponašanja poslanika, poslovnik ne propisuje kazne za njihovo nedolično ponašanje.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da je u planu da na jesen bude donesen kodeks ponašanja poslanika.

- Često se dešava, a dešavalo se i ranije, da određeni broj poslanika samo fizički bude prisutan u skupštinskoj sali tokom zasjedanja ili kada se glasa. Poslanici često odsustvuju, izlaze napolje u toku zasjedanja, završavaju druge poslove i ne rade ono za šta su izabrani - istakao je Višković.

Dodao je da bi izabrani predstavnici naroda više trebalo da ispunjavaju zadatke koji su im povjereni i da zastupaju interese onih koji su ih birali.

- Kroz kodeks ćemo pokušati da sve ovo riješimo počevši od vrijeđanja do nedolaska na sjednice. Ako, na primjer, poslanik nije prisustvovao sjednicama ili ako je bilo samo jedno zasjedanje u toku mjeseca, a poslanik nije bio na njemu, onda mu treba umanjiti primanja. U tom slučaju ne može dobiti platu u punom iznosu - naglasio je Višković.

Istakao je da nije siguran da li se može urediti da poslanik bude stimulisan ili kažnjen zato što diskutuje ili ne diskutuje sjednicama.

- U svakom slučaju bilo bi bolje kada bi veliki broj poslanika ponekad ćutao. Kroz poslovnik i kodeks bi trebalo da bude definisano da poslanici više budu uključeni u rad, ali i da se drže dnevnog reda, a ne da pričaju o babama i žabama - naglasio je Višković.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da u ovom klubu nije bilo rasprave o predlaganju kodeksa ponašanja poslanika, ali smatra da je to neophodno regulisati.

- Biću protiv bilo kakvog kodeksa koji propisuje da se ne smije koristiti srpski književni jezik. Sve ono što je u književnom jeziku dopušteno kao termin, to treba da bude dopušteno i u govoru u Skupštini. Normalno, to ne treba da se odnosi na vrijeđanje - rekao je Stanić koji važi za jednog od poslanika oštrog jezika.

U Centrima civilnih inicijativa, koji vrše monitoring rada Narodne skupštine, naveli su da poslanici godinama obećavaju da će kodeks biti usvojen, ali da to još nije učinjeno.

- Već nekoliko puta je u programu rada bilo donošenje kodeksa, ali dalje se od toga nije odmaklo. Uspjeh ovog skupštinskog saziva može biti njegovo donošenje - kazali su u ovoj organizaciji.


Srbija i Crna Gora

Kažnjavanje poslanika već je postala praksa u parlamentima Srbije i Crne Gore.

Administrativni odbor Skupštine Srbije kaznio je novčano četvoricu poslanika zbog ometanja rada, a šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić kažnjen je sa 20 odsto od plate zbog izrečene dvije opomene.

Neprimjereno ponašanje poslanika, nedolazak na sjednice i svaki oblik govora mržnje od 1. januara sankcionišu i u Skupštini Crne Gore. Poslanik može biti kažnjen oduzimanjem i 30 odsto od plate.


Primjeri nedoličnog ponašanja poslanika


15. jul 2015.

Svađa poslanika tokom koje je Milanko Mihajlica iz SRS RS nazvao poslanika SNSD-a Milana Kovača Zmajem od Šipova. Kovač mu uzvratio nazivajući ga mravojedom.


6. mart 2015.

Radikal Milanko Mihajlica na zasjedanje donio dvije fiskalne kase koje je želio da pokloni kolegama Vojinu Mitroviću i Iliji Stevančeviću optužujući ih da su kupljeni.


14. jun 2014.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić u skupštinskom holu fizički nasrnuo na poslanika SNSD-a Sinišu Dodika i prijetio mu zbog ranije rasprave, da bi ga u jednom trenutku pokušao uhvatiti za odijelo i pljunuo u njegovom pravcu. Samo nekoliko minuta poslije toga, Stanić je u skupštinskoj sali, poslije kraće rasprave, udario nogom poslanika SNSD-a Milana Kovača. Poslanice SNSD-a tog dana su napustile salu zbog Stanićevih seksističkih nastupa. On im je dobacio "da ženama treba gledati u nogu".


24. april 2014.

Zbog dobacivanja poslanika NDP-a Vojislava Gligića poslanice SNSD-a napustile sjednicu. Gligić je tada na izjavu Dušice Savić o potrebi da se u RS formira banka hrane, jer ima i u zemljama EU, rekao "Vidjela žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla noge".


8. decembar 2013.

Nezadovoljni zbog usvajanja budžeta poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a počupali mikrofone iz konzola na stolovima i predali ih predsjedniku Narodne skupštine Igoru Radojičiću.


2010. godina

Poslanik SRS RS Novo Grujić došao na zasjedanje obučen u kostim Crnog Gruje koji je krenuo "u obračun protiv dahija".

Jednom prilikom Grujić je na sjednicu skupštine pokušao da unese vreću vještačkog đubriva za koje je tvrdio da je otrovno i nekvalitetno.


2009. godine

Poslanik SDS-a Borislav Bojić zaprijetio predsjedniku parlamenta Igoru Radojičiću da će ga bubnuti torbom, što je uzrokovalo i prekid sjednice.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )