FOTO: Nezavisne

Filmovi o Džejms Bondu po mnogo čemu su fenomen, između ostalog i po tome što je od 1962. godine, kada je snimljen prvi film o tajnom agentu 007, do danas, vrijednost nastavaka konstantno rasla.

Kada je te davne 1962. godine u kinima prikazivan prvi Džejms Bond "Dr No", karta je koštala 70 centi. Skoro 60 godina kasnije, tokom prikazivanja 25. nastavka ovog filma karta košta devet dolara. Ovo ostvarenje, zasnovano na književnim djelima Ijana Fleminga, postalo je jedno od najvrjednijih filmskih franšiza u istoriji svjetske kinematografije.
 
Posljednji nastavak nazvan "Nema vremena za umiranje" u britanskim kinima premijerno je prikazan 30. septembra i trenutno se prikazuje ili očekuje premijeru u bioskopima širom svijeta. Prethodna 24 filma generisala su ukupno 6,89 milijardi dolara, a u glavnim ulogama bili su  Šon Koneri, Džejms Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Bronsan i Danijel Krejg.
 
Krejg je pet puta bio u ulozi britanskog agenta, a oprostio se ulogom u "Nema vremena za umiranje". Samo u filmovima u kojima je glumio Krejg, od "Kasino Rojala" iz 2006. do "Spektra" iz 2015, zarađeno je 3,2 milijarde dolara.
 
Još nije jasno koliko će se zaraditi posljednjim nastavkom ovog filma s obzirom na to da se prikazuje tokom pandemije korona virusa koja je teško pogodila kinematografiju - kina su bila zatvorena mjesecima. Međutim, analitičari očekuju  solidnu zaradu.
 
Do sada najvišu zaradu ima film "Skajfol" iz 2012. godine, a njegova ukupna zarada iznosi nevjerovatnih milijardu i 111 miliona dolara. Ovaj film je ujedno ušao u istoriju kao jedini nastavak čija je zarada u svjetskim kinima iznosila brojku od deset cifara, a samo  Velikoj Britanioji zaradio je preko 100 miliona funti.
 
Novi film o agentu 007 u bh. kinima biće premijerno prikazan 7. oktobra.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )